Članak

POTPISALI PETICIJU

Slovenački intelektualci pisali Golobu i Fajon: Priznajte Palestinu ili podnesite ostavke

Više od 350 slovenačkih intelektualaca pozvalo je premijera Roberta Goloba i ministricu vanjskih poslova Tanju Fajon da priznaju Palestinu.

(Patria) - Više od 350 slovenačkih intelektualaca pozvalo je premijera Roberta Goloba i ministricu vanjskih poslova Tanju Fajon da priznaju Palestinu.

"Dosta je bilo prevare dok se nepodnošljivo čeka. Slovenija mora odmah priznati Palestinu", napisali su u peticiji pod naslovom "Priznajte Palestinu ili podnesite ostavku!"

Intelektualci su razočarani oklijevanjem Vlade oko priznanja Palestine tokom rata u Gazi i ističu da bi Slovenija to trebala uraditi do kraja maja.

"Dosta je bilo iznenađenja nepodnošljivim čekanjem. Slovenija mora odmah priznati Palestinu. To se mora priznati u roku od nekoliko sedmica, a najkasnije do kraja maja ove godine, koliko mogu da traju procedure.

Ako za to vrijeme ne bude priznanja, Golob i Fajon bi trebali podnijeti ostavke", napisali su u peticiji pod nazivom "Priznajte Palestinu ili podnesite ostavku!"

Naglasili su da se odlaganje priznanja Palestine od Vlade više ne može prihvatiti niti tolerisati.

"Odgađati do 'pogodnog trenutka' i 'povoljnih okolnosti', kako je rekao premijer, nedopustivo je licemjerje", smatraju intelektualci.

U martu su premijeri Slovenije, Španije, Irske i Malte usvojili zajedničku izjavu u kojoj su izrazili spremnost da priznaju Palestinu kada se to može efikasno učiniti i za to budu odgovarajuće okolnosti.

Potpisnici peticije podsjetili su i na nedavne izjave ministrice Fajon, koja je rekla da neće biti boljeg trenutka za priznanje Palestine nego uskoro, te da smo sada na tački bez povratka i da Palestina to zaslužuje.

"Ovaj je sada stigao! Izrael je pokrenuo kopnenu ofanzivu na Rafah. Osam mjeseci brojimo civilne žrtve, u Gazi je umrlo skoro 15.000 djece, svaki dan vidimo more krvi, gladi i kršenja međunarodnog humanitarnog prava", upozorili su i upitali šta još treba da se desi da bi odluka o priznanju Palestine biti lakša.

"Postoji granica kada građanima moramo jasno dati do znanja: dosta je nekontrolisanog ponašanja naših političara, klanjanja stranim centrima moći i istovremenog ponižavanja našeg razuma", dodali su.

Prvi koji je potpisao peticiju je filozof i publicista Boris Vezjak, a svoj doprinos dali su i Renata Salecl, Branko Soban, Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Dragan Petrovec, Milena Mileva Blažić, Boris A. Novak, Matjaž Hanžek, Aleš Črnič, Mojca Kovač Šebart i Vlado Miheljak.

#Region #RobertGolob #Slovenija #TanjaFajon