Članak

O LOKALNIM IZBORIMA

OHR: Integritet izbornog procesa je poboljšan, izbor građana bit će ispoštovan

Iz OHR-a ističu kako su izbori temelj funkcionalnog demokratskog društva.

(Patria) - Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se danas saopštenjem povodom predstojećih Lokalnih izbora, raspisanih za 6. oktobar ove godine.

Iz OHR-a ističu kako su izbori temelj funkcionalnog demokratskog društva.

"Šestog oktobra ove godine, građani i građanke Bosne i Hercegovine imat će priliku glasati na slobodnim i fer izborima, budući da je integritet izbornog procesa poboljšan u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

Njihov izbor će biti ispoštovan, a politički predstavnici moraju implementirati volju građanki i građana koji su jedini suveren u demokratskom društvu.

Nedvojbena obaveza svih organa vlasti u BiH je da poštuju zakonski okvir i osiguraju održavanje izbora u slobodnom i fer okruženju sa punim poštivanjem postojećeg zakonskog okvira, međunarodnih demokratskih standarda i nadležnih institucija čiji je zadatak neometana provedba izbornog procesa", saopštio je OHR.

O otvorenju Arnaudije

U svom drugom saopštenju, objavljenom na platformi X, OHR je danas pozdravio pozitivne poruke s jučerašnjeg otvorenja obnovljene džamije Arnaudije u Banjoj Luci.

"Obnova i održivi povratak su temelj pomirenja, mirnog suživota, te zajedničke i prosperitetne budućnosti. Visoki predstavnik također ističe da su vlasti Rs ispunile svoje obaveze u smislu sigurnog i multietničkog okruženja tokom jučerašnjeg događaja, te ih poziva da nastave s istim pristupom.

Obnova vjerskih objekata uništenih za vrijeme rata je jedna od obaveza vlasti na svim nivoima u BiH. Potrebno je uraditi više kako bi se omogućila sigurnost i reintegracija povratničkih zajednica, kako u smislu konkretnih aktivnosti, tako i u političkoj retorici", poručio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

#BiH #ChristianSchmidt #lokalniizbori #ohr #politika #VisokiPredstavnik