Članak

PIŠE AVDO AVDIĆ

Mrak u HDz FORmaTU: BiH ima tri javna servisa - ugašen je samo onaj u kojem Armija RBiH nije 'takozvana'

Zašto o gašenju FTV šute sarajevski “liberali” okupljeni u Našoj stranci? Odgovor je jednostavan - zato što žale za Yutelom i prilozima u kojima je JNA branilac grada, a Armija RBiH - takozvana.

Piše: Avdo Avdić/Istraga.ba

Ovih dana navršavaju se 32 godine od bombardovanja predajnika na Humu. Jer, agresorski vojni stratezi koji su tih dana započinjali opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine, znali su da im Yutel nije dovoljan za pokoravanje BiH, pa su stoga odlučili zatamniti program TVSA (ne ovaj današnji) i zaustaviti širenje istine.

Predrag Kojović, svjedočit će dvije i po decenije kasnije kolega Senad Avdić, bio je jedan od onih novinara koji su tih godina, početak devedesetih, pravili priloge za Yutel u kojima su govorili da se JNA ukopava po brdima oko Sarajeva kako bi branila grad. Ali, eto, Yutelovi prilozi nisu baš uvjerili sve Sarajlije, pa je organizirana odbrana. U početku je bila TO, iz koje će kasnije nastati Armija Republike BiH.

Mnogo kasnije, Predrag Kojović će se vratiti iz SAD-a u svoj rodni grad i postat će predsjednik Naše stranke. Funkciju će, potom, predati Edinu Forti, novinaru koji je iz opkoljenog Sarajeva, prema vlastitoj tvrdnji, pobjegao kroz “rupu u zemlji”. Novi predsjednik NS-a će, potom, uvjeravati javnost da Milorad Dodik i Dragan Čović nisu loši onoliko koliko je loša SDA. Dogovorit će s njima koaliciju i postati državni ministar prometa i komunikacija. Nadležan za javne servise. I baš, evo, na 32. godišnjicu bombardovanja predajnika na Humu i pokušaja gašenja probosanske i patriotske javne riječi, Forto će, šutnjom, dopustiti gašenje programa FTV-a. Istovremeno će podržati BHRT u čijem programu nije kažnjivo nazivati Armiju RBiH - takozvanom.

Danas je, dakle, ugašen program Federalne televizije. Jer oni, kako reče HDZ-u skloni predsjednik vladajućeg NiP-a Elmedin Konaković, dolaze po nas. I neka se pripremi svako ko im se nađe na putu.

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna servisa. Samo je jedan ugašen. Onaj u čijem programu postoji jasna razlika između agresora i napadnutog. Onaj u čijem dnevniku se ne obilježava “obljetnica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, haškom presudom označene kao UZP. Onaj u čijem se jutarnjem programu genocid u Srebrenici ne dovodi u pitanje. Onaj u kojem ne postoje tri zaraćene strane, već postoje sudski utvrđene činjenice o dva UZP-a sa Beogradom i Zagrebom na čelu i jednoj državi - žrtvi agresije.

Danas je ugašen program FTV-a. RTRs i BHRT neometano emitiraju svoj program. Yutel se prebacio na neke druge “regionalne televizije”. Naša stranka šuti. “Heroina” za medijska i ljudska prava Duška Jurišić šuti. Predrag Kojović šuti. Dragan Mioković šuti. Sabina Ćudić šuti.

Zašto o gašenju FTV šute sarajevski “liberali” okupljeni u Našoj stranci? Odgovor je jednostavan - zato što žale za Yutelom i prilozima u kojima je JNA branilac grada, a Armija RBiH - takozvana.

#ArmijaRepublikeBosneiHercegovine #AvdoAvdić #FTV #Istragaba #javniservisi #RTVFederacije #trojka #yutel #bih