Članak

PARA NEMA, NERVOZA RASTE

Radnici BHRT-a imaju bijedne plaće, nemaju toplog obroka, ali to nije krivica RTV FBiH već nesposobnog Karamehmedovića

(Patria) - Generalni direktor BHRT-a Belmin Karahmedović kazao je da od decembra pružaju usluge RTV FBiH bez ijedne uplaćene marke i da je to razlog obustave usluga prema RTV FBiH, s izuzetkom emitovanja vijesti i dnevnika. Danas će biti održan sastanak sa rukovodstvom JP Elektroprivrede BiH da se pokuša pronaći rješenje za raspodjelu sredstava od naplate RTV takse koja stoji na računu ovog preduzeća.

On je jutros u Jutarnjem programu BHT-a kazao da BHRT od 2005. pruža usluge koje je trebala korporacija koja je trebala servisirati sva tri javna emitera ali nikada nije formirana zbog političkih stavova iz Rs-a da se više ne formiraju institucije na državnom nivou.

"Mi smo to radili po cijenama koje su ispod svakog nivoa. Mi nismo imali više nikakvog izbora. Uposlenici BHRT-a su dovedeni na rub propasti. Od RTV FBiH od decembra marku nismo dobili. Istina je da su plaćali usluge. Mi imamo sudske procese na nekih 14 miliona KM koje oni ne priznaju. Oni i dan danas koriste prostore u BHRT-u marke nisu platili nikada. Nije ovo nikakva priča tjeranja mak na knac. Mi ne možemo raditi a da nismo plaćeni", kazao je Karamehemdović.

On je istakao kako BHRT ima finansijske probleme i da ne može plaćati uslge dobavljačima.

Dug RTV FBiH je 1,5 milion KM prema BHRT-u.

Karamehmedović je istakao kako je za 5 mjeseci FTV potpuno izmirila sve obaveze prema svojim radnicima, dok BHRT to nije učinio.

"Dugujemo dva topla obroka, plaća kada će biti sami Bog zna jer nemamo novca za narednu plaću", dodao je napominjući da su bijedne plaće na BHRT te da nisu mogli regulisati ni uplate za zdravstveno osiguranje radnika.

RTRS je 2017. godine izašao iz sistema javnih emitera, a počeli su da naplaćuju taksu na području Rs koji su zadržavali za sebe.

"Dug prema nama je narastao na 80 miliona KM. U nekim slučajevima smo došli i do Ustavnog suda. Neke usluge koje smo RTRS-u isporučivali smo im davno ukinuli. Ali oni imaju zaokružen sistem, odvojen sistem.

Za RTV FBiH radimo sve vrijeme, i davao sam prioritet da im se pruži usluga. Ne možemo više da radimo a da ne naplatimo svoje usluge", kazao je generalni direktor BHRT-a.

#BelminKaramehmedović #BHRT #prekidprograma #RTVFederacije #BiH