Članak

NA GRANICI S HRVATSKOM

Srbija kao taoce drži 300 građana Kosova

Fatmir Haxholli iz ove kancelarije rekao je da se to desilo u znak osvete zbog glasanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za članstvo Kosova u ovoj instituciji.

(Patria) - Od kasnih sati sa utorka na srijedu na stotine građana Kosova zaglavljeno je u Srbiji, na prelazu sa Hrvatskom, saopćilo je nekoliko građana Kosova i Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji.

Fatmir Haxholli iz ove kancelarije rekao je da se to desilo u znak osvete zbog glasanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za članstvo Kosova u ovoj instituciji.

"U znak osvete i apsurdne nervoze prema glasanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granični organi Srbije, na prelazu Batrovci, Srbija – Hrvatska, drže u blokadi od ponoći najmanje četiri autobusa sa registarskim tablicama i putnicima, državljanima Republike Kosovo", napisao je Haxholli na Facebooku.

On, kao i zarobljeni građani, potvrdili su da su im vlasti Srbije uzele pasoše i dokumenta i zadržale ih.

"Blokiranje više od 300 građana, oduzimanja pasoša i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava zagarantiranih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje, uz obrazloženje 'ovo je naređenje iz Beograda'", dodao je Haxholli.

Istakao je da njegov ured pomno prati situaciju i spremni su otputovati na prelaz Batrovci kako bi se našao u blizini građana.

Prema riječima jednog od zarobljenih građana, zaustavljeno je više od 15 autobusa.

U direktnom uključenju u program KTV-a, u emisiji "Danas", građanin zarobljen na granici rekao je da se srbijanska policija nije ponašala loše prema njima, ali im je rečeno da ne mogu ništa uraditi bez naređenja iz Beograda.

"Od 22:30 sati zarobljeni smo u neutralnoj zoni. Uzeli su nam lične dokumente i smjestili nas u neutralnu zonu, na prelaz sa Hrvatskom. Nema odgovora zašto, niti bilo kakvih primjedbi. Osim što nam govore da čekamo. Nismo uspjeli ni sa kim kontaktirati. Blokirani su samo građani koji imaju kosovske dokumente. Policija je ušla u autobus i uzela sve naše dokumente. Više od 1.000 putnika je zarobljeno. ", rekao je ovaj građanin.

#Batrovci #Beograda #Danas #Facebooku #Hrvatska #Kosovo #KTVa #RepublikeKosovo #Srbija #VijećaEvrope #Region