Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici otvorit će pandorinu kutiju bez presedana

Vučić je naveo kako Srbija traži poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a "podnošenje Rezolucije o Srebrenici brutalno je gaženje tog sporazuma".

(Patria) - U svom prvom obraćanju nakon povratka iz New Yorka, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlja na čijem je čelu priznaje BiH kao međunarodno priznatu državu, njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet Rs u okviru BiH.

Vučić je naveo kako Srbija traži poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a "podnošenje Rezolucije o Srebrenici brutalno je gaženje tog sporazuma".

Ističe kako je Srbija prije mjesec dana od njemačkih partnera saznala da već osam mjeseci spremaju Nacrt rezolucije o Srebrenici.

Prema njegovim riječima, nekoliko zemalja "promijenilo je stav i neće glasati za Rezoluciju o Srebrenici", dok je "stotine zemalja iskazalo poštovanje prema Srbiji".

Vučićeva je ocjena da u svijetu "nema mnogo slobodnih zemalja kao što je Srbija".

Govoreći o prijemu Kosova u Vijeće Evrope i usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, poručio je da pojedine najmoćnije evropske sile žele Srbiji "zadati konačni politički udarac".

- Shvatili smo da prijem Kosova u članstvo Vijeća Evrope znači tužbe protiv Srbije, protiv građana Srbije, tužbe za ratnu odštetu.

Shvatili smo i od najviših predstavnika sarajevskog režima da sve ovo ima jedan cilj, a to je tužba za naknadu štete, ratnu odštetu i novu reviziju već postojeće presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu - izjavio je Vučić.

Podsjetio je da su o tome govorili predsjednica Kosova Vjosa Osmani i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, te da to nisu njegove riječi.

Uvjerava da će se Srbija suprotstaviti svim silama, te dodaje kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici.

- Očekujem da ovo bude usvojeno u sedmici između 11. i 16. maja - rekao je Vučić, dodajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici "otvoriti pandorinu kutiju bez presedana".

- Neće biti kraja prijedlozima rezolucija o izvršenim genocidima, jer imamo presude poslije Drugog svjetskog rata za počinjena najteža krivična djela genocida nad srpskim narodom u Jasenovcu i u drugim srpskim stratištima. Pa ćemo da pokrećemo ta pitanja. Pa će i Rusi da pokreću, i mnogi drugi.

Nećemo da žurimo sa svojim odlukama, ali ćemo u roku od mjesec dana po okončanju ovih postupaka - a to nije prijetnja, svijet će s oduševljenjem to prihvatiti - dva NATO kandidata - Litvaniju i Crnu Goru pobijediti u broju glasova. Kandidovat ćemo se za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a - rekao je Vučić, te dodao da je pred Srbijom velika borba i utakmica koju neće moći dobiti.

#AleksandarVučić #genocid #Region #RezolucijaOSrebrenici #Srbija #Srebrenica