Članak

SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA

Kovačević: Srbiju najviše tišti što u Rezoluciji piše da je znala za genocid ali nije ništa uradila da ga spriječi

Kovačević kaže kako bi najprije trebalo definisati šta predstavljaju rezolucije Generalne skupštine, jer se u tome i krije odgovor na reakcije i akcije koje poduzimaju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

(Patria) - Savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prof. dr. Slaven Kovačević govorio je sinoć za Hayat televiziju o značaju Rezolucije o genocidu u Srebrenici za sadašnjost i budućnost BiH.

Kovačević kaže kako bi najprije trebalo definisati šta predstavljaju rezolucije Generalne skupštine, jer se u tome i krije odgovor na reakcije i akcije koje poduzimaju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

- Rezolucija je politički stav Ujedinjenih nacija o određenom pitanju. To znači da će Generalna skupština, koja je najviši organ UN, donijeti politički stav o genocidu u Srebrenici.

Bez obzira koliko će zemalja biti za - a ja vjerujem da će veliki broj zemalja biti za - ili suzdržanih ili eventualno protiv, taj politički stav Ujedinjenih nacija odnosit će se i na njih. Dakle, radi se o političkom stavu Ujedinjenih nacija o genocidu Srebrenici.

Evidentno je da to pali određene alarme, iako meni nije jasno zašto i kod Vučića i kod Dodika, i kod Vulina, Dačića i još nekih.

Zašto to oni rade kada se radi o sudski utvrđenim činjenicama i kada je rezolucija uvrštena u kategoriju kulture sjećanja kako bi se kroz ovaj način prevenirao svaki eventualno budući pokušaj nekih novih genocida bilo gdje na planeti, ne znam - ističe Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, ono što najviše tišti Srbiju, koja je i dalje u aktivnoj ulozi negatora genocida, veličanja i skrivanja ratnih zločinaca, je dio u draftu Rezolucije koji poziva sve zemlje članice UN da se pridržavaju presuda Međunarodnog suda pravde u kojem eksplicitno piše da je tada Savezna Republika Jugoslavija, a sadašnja Srbija - iako je znala za planirani zločin genocida, nije ništa uradila da ga spriječi, a da su ga sprovele vojne i policijske snage Rs.

- Mislim da ih taj dio Rezolucije i poziv na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. najviše tišti - govori Kovačević.

Osvrnuo se i na kontinuirane tvrdnje predsjednika Rs Milorada Dodika da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, iako stalno najavljuje secesiju. Kovačević podsjeća da je Dejtonski sporazum međunarodni pravni ugovor, a ne švedski sto.

- Dodik doziranim pristupom ovom dokumentu svjesno manipuliše javnošću i govori samo o stvarima koje njega interesuju. Kada kaže da je Rs potpisala svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, on zaboravlja da je svih 11 sporazuma kao potpisnika u hijerarhiji iznad entiteta potpisala i Republika BiH, što je naravno čini nadređenoj entitetima, a koja i ovdje ima svoj pravni kontinuitet utvrđen Ustavom.

Nadalje, treba se podsjetiti da je potpis uime Republike Bosne i Hercegovine po ovlaštenju Skupštine RBiH stavio Alija Izetbegović, u ime Federacije BiH po ovlaštenju Skupštine FBiH Krešimir Zubak, dok je anekse za Rs, jer su tad već bile podignute optužnice protiv kompletnog vojnog i civilnog vrha Rs, potpisao pokojni Nikola Koljević, po ovlaštenju Slobodana Miloševića - dodao je Kovačević.

#genocid #RezolucijaOSrebrenici #SlavenKovačević #Srbija #Srebrenica #ŽeljkoKomšić #BiH