Članak

LIDER SNSD-a i Rs-a

Dodik: Ne postoji nikakva koalicija na državnom nivou

Na pitanje novinara o vladajućoj koaliciji na državnom nivou, Dodik je rekao da ona ne postoji.

Foto: Milorad Dodik/X

(Patria) - Čelnik SNSD-a i Rs-a Milorad Dodik najavio je da će NSRs na narednoj sjednici usvojiti izvještaj koji je sačinila Nezavisna međunarodna komisija u kojem, kako navodi, "piše da na području Srebrenice nije bilo genocida".

Opet negirao genocid

- U tom izvještaju stoji jasna tvrdnja da nije bilo genocida u Srebrenici. U čitavom periodu rata stradao je približan broj Srba i Bošnjaka na tom području.

Za genocid treba da postoji namjera za uništenje jednog naroda, i to nije bila namjera i nije dokazana namjera - rekao je Dodik, obraćajući se danas novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka lidera vladajuće koalicije na nivou Rs-a.

Nazvao je glupim pristup ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, koji tvrdi da sve ovo treba da podrži predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi se navodno skinula kolektivna odgovrnost.

Dodik smatra kako ne postoji kolektivna odgovornost, niti razlog da se dokument usvoji u UN, te da je to igra Britanaca.

- Oni ne mogu da predstavljaju međunarodnu zajednicu. Ta njihova pozivanja na pomirenje su promašena jer pokušavaju da satanizuju čitav jedan narod. Naša javnost će o tome reći jasan stav. Za nas su obavezujuće odluke Narodne skupštine - rekao je Dodik.

Ocjenjuje da je na sceni "sprega bošnjačko-muslimanske elite i dijela međunarodnog faktora, s ciljem da Srbima stvore probleme".

- Ući u materiju koja se zove Izborni zakon mogu samo diletanti. Oni koji mrze najviše i gube. Postoji jedan kolektivan pristup mržnje prema Srbima u želji da devastiraju Rs, s ciljem da ona nestane. Ono što oni rade odvest će nas dalje od funkconalne BiH - govori Dodik.

Naglašava da je NSRs iznijela jasan stav na posljednoj sjednici o tome kako se može doći do rješenja problema.

- Već ističe rok od sedam dana. Odbacujemo mogućnost da bilo ko, osim Parlamentarne skupštine, usvaja zakone i da Službeni glasnik objavljuje takve akte.

Tako ćemo razriješiti situaciju koja opterećuje BiH. Na istoj sjednici možemo staviti i pitanje Izbornog zakona i urediti ga po mjeri svih - poručio je Dodik.

"Rs je država više nego BiH"

Ističe i da će se na taj način razriješiti situacija, a ako to ne bude tako, da će poslanici u NSRs usvojiti izborni zakon Rs.

- Neće se dozvoliti primjena nametnutog zakona i odluke Centralne izborne komisije koje nisu u skladu sa zakonima - naveo je Dodik.

Ponovio je svoj stav da to nije antiustavni poduhvat, dodavši "da je CIK nadležan samo za izbore na nivou BiH".

Na pitanje novinara o vladajućoj koaliciji na državnom nivou, Dodik je rekao da ona ne postoji.

- Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji. Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kažu. Na unutrašnjem planu Rs je država više nego BiH - istakao je Dodik.

Dodaje da je vladajuća koalicija u Rs-u danas dogovorila da se iznađu sredstva i pronađe najeminentnija advokatska kuća u SAD da tuži američku vladu zbog toga što su ugrožena osnovna ljudska prava pojedinaca u Rs-u.

Prema njegovim riječima, to će biti urađeno u narednom periodu.

- Što se nas tiče, stavili smo tačku na sankcije. Neka pričaju šta hoće, mi nemamo vremena da se bavimo time, niti to želimo.

Smatram i da naši mediji, bar oni koji su patriotski nastrojeni i nemaju maliciozne i druge namjere prema Rs-u, treba da prestanu da pišu bilo šta o tome - rekao je Dodik.

#Koalicija #MiloradDodik #politika #SNSD #BiH