Članak

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković na ministarskoj konferenciji 'Pravda za Ukrajinu' u Hagu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvuje danas na ministarskoj konferenciji "Pravda za Ukrajinu" koja se održava u Hagu, u organizaciji nizozemskih ministarstava vanjskih poslova i pravde i sigurnosti.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvuje danas na ministarskoj konferenciji "Pravda za Ukrajinu" koja se održava u Hagu, u organizaciji nizozemskih ministarstava vanjskih poslova i pravde i sigurnosti.

Konaković se prisutnima obratio u toku prvog dijela rada ministarske konferencije.

U svom obraćanju istakao je podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica i osudio agresiju, naglasivši da BiH od samog početka u potpunosti podržava stavove Evropske unije.

- Iz vlastitog iskustva znamo više nego iko koliko je važno osigurati odgovornost za sva kršenja međunarodnog prava počinjena u ili protiv Ukrajine. Ti zločini moraju biti kažnjeni - izjavio je Konaković.

Naveo je i da BiH pozdravlja osnivanje Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije protiv Ukrajine pri EUROJUST-u, zatim napredak koji je postigla Osnovna grupa u vezi sa uspostavom posebnog suda za istragu i kazneni progon zločina agresije na Ukrajinu, kao i uspostavu Registra štete.

Osvrnuo se i na iskustva na polju saradnje Bosne i Hercegovine sa ICMP-om i njihovim DNK laboratorijama, gdje je bliska saradnja domaćih i stranih stručnjaka dovela do identifikacije više od 75 % svih prijavljenih nestalih osoba u BiH i izrazio spremnost podijeliti iskustva sa Ukrajinom.

Konaković je pozvao međunarodnu zajednicu na solidarnost sa Ukrajinom, na osiguranje procesuiranja zločina i poštovanje načela međunarodnog prava.

#Hag #Nizozemska #ElmedinKonaković #Konferencija #politika #BiH