Članak

UKRAJINA

Osmoro poginulih u napadu ruskih dronova na Odesu, Kijev kaže da se to moglo izbjeći da je Zapad poslao pomoć

(Patria) - Ruski napad dronom čije su žrtve bile novorođenče i dvogodišnjak u subotu mogao se izbjeći da Ukrajina nije bila suočena sa kašnjenjima u isporuci oružja, rekao je predsjednik Volodymir Zelenskiy, javio je Reuters.

„Kada su životi izgubljeni, a partneri jednostavno igraju unutrašnje političke igre ili sporove, ograničavajući našu odbranu, to je nemoguće razumjeti“, rekao je Zelenskiy.

Dok su spasilačke službe objavljivale slike tijela koja su izvučena iz ruševina stambenog bloka u južnom lučkom gradu Odesi, on je iskoristio svoje noćno obraćanje da prenese snažnu poruku svom novom komandantu vojske, Oleksandru Syrskom, koji je zamjenio Valeryja Zaluzhnjeg.

„Vrhovni komandant ima carte blanche za kadrovske promjene u vojsci, u štabu, za bilo kakve promjene“, rekao je Zelenskiy. Rekao je da očekuje „detaljan izvještaj i konkretne prijedloge za dalje promjene“ od Syrskog kada se vrati s fronta početkom sedmice.
Spasioci su izvukli osam tijela iz ruševina i još uvijek tragaju za drugim kasno u noć. Zelenskiy je ranije rekao da je dron Shahed koji je isporučio Iran uništio osamnaest stanova u jednom stambenom bloku.

Oleh Kiper, regionalni guverner, rekao je da su među odraslima ubijena tri muškarca starosti 35, 40 i 54 godine i dvije žene od 31 i 73 godine. Osam osoba je ranjeno, uključujući trogodišnju djevojčicu.

Zelenskiy je rekao da ruski napadi upotrebom bespilotnih letjelica Shahed „nemaju vojnog smisla“ i da su bili namijenjeni samo ubijanju i zastrašivanju. „Svijet zna da se teroru može suprotstaviti“, rekao je. „Odgađanje isporuke oružja Ukrajini, sistemima protivraketne odbrane
za zaštitu našeg naroda, vodi, nažalost, do ovakvih gubitaka“, dodao je.
On je identifikovao najmlađe žrtve kao četvoromjesečnog Tymofiya i Marka od dvije godine.
Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko rekao je da je novorođenče pronađeno mrtvo pored
njegove majke i postavio fotografiju spasioca pored okrvavljenog ćebeta.
Ukrajinska državna služba za vanredne situacije objavila je fotografije na kojima se vidi mrtvo dijete koje spasioci stavljaju u vreću za tijelo.

„Ovo je nemoguće zaboraviti. Ovo je nemoguće oprostiti“, navodi se u saopštenju i dodaje da je pet ljudi, uključujući jedno dijete, živo spašeno.

#dronovi #Rusija #Ukrajina #Svijet