Članak

PROPALI PREGOVORI

Erdogan: Turski pokušaj pregovora Rusije i Ukrajine nije dobio podršku

(Patria) - Turske inicijative za pronalaženje mirnog rješenja za sukob između Rusije i Ukrajine nisu uspjele zbog nedostatka podrške, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na otvaranju Foruma diplomatije u Antaliji, javila je agencija TASS.

„Ukrajinska kriza je ušla u treću godinu. Istanbulski (mirovni) proces je započeo ovdje u
Antaliji. Tada su nade u mir dostigle novi nivo. Ali nažalost, zbog nedostatka neophodne
podrške, naši napori su propali. Historijska prilika da se postigne mir, spriječi razaranje i spase desetine hiljada života u suštini je propuštena, odnosno sabotirana“, rekao je.

Erdogan je rekao da su krize „u Siriji, Jemenu, Libiji i Ukrajini pokazale da je sadašnji
međunarodni sistem potpuno neefikasan“.

„Ali više nego bilo gdje drugdje, bankrot ovog sistema zasnovanog na pravilima je evidentan u Gazi. Ono što se dešava u Gazi definitivno nije rat, to je pokušaj genocida. Vijeće sigurnosti UN-a, međunarodne organizacije nisu preduzele korake da zaustavi krvoproliće“, rekao je Erdogan.

U martu 2022. ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov sastao se s ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom na marginama diplomatske konferencije u Antaliji. Sastanak je predložio tadašnji turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Ti razgovori nisu dali značajnije rezultate. Nakon toga, u Istanbulu je održana runda rusko-ukrajinskih pregovora uz tursku podršku. Razgovori su dali parafirani prijedlog sporazuma, ali se nikada nije materijalizovao.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu američkom novinaru Tuckeru Carlsonu da je Rusija i dalje otvorena za razgovore o Ukrajini, ali nakon što su pregovori u Istanbulu propali u martu 2022. godine, Moskva neće učiniti prvi korak.

#RecepTayyipErdogan #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet