Članak

GORNJI VAKUF - USKOPLJE

Helez: Bosne i Hercegovine ima i u 'malim sredinama', moramo je nastaviti braniti, čuvati i razvijati

Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez položio je danas cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf - Uskoplje.

(Patria) - Povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez položio je danas cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf - Uskoplje.

Helez je položio cvijeće i proučio Fatihu poginulim borcima i šehidima na šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, na mezar zlatnog ljiljana Gorana Čišića, kao i na spomenik šehidima u mjesnoj zajednici Voljice.

Nakon šetnje gradom, Helez je položio cvijeće na grob pukovnika HVO-a Zvonimira Fontane, osobe koje je bila simbol zajedništva u općini Gornji Vakuf - Uskoplje.

Tokom obilježavanja Dana nezavisnosti, Helez je naglasio da BiH ima i u "malim sredinama", te da nam je u ovakvim prilikama obaveza uvijek posebno poštovanje iskazati prema onima koji su, kada je bilo najteže, bili zaštitnici slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše domovine.

- Bez korijena ni trava ne raste, bez domovine čovjek ne živi. Prije 32 godine građani Bosne i Hercegovine su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu u ogromnoj većini odlučili da BiH bude nezavisna, suverena i jedinstvena država.

Ovaj važni događaj u historiji naše domovine ostat će upamćen, kao dan kada je Bosna i Hercegovina poslije vijekova tuđih uprava obnovila svoj suverenitet i postala samostalna država.

Teško stečenu državnost Bosne i Hercegovine moramo nastaviti braniti, čuvati i razvijati, a to moramo raditi otvoreno, javno i konkretno.

Generacijama koje dolaze dugujemo da gradimo budućnost Bosne i Hercegovine, kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza, koja će biti država jednakih građana na svakom njenom pedlju.

Ova zemlja je dovoljno velika i bogata za sve nas. U želji da nam svaki 1. mart bude razlog za ponos i dostojanstvo, svim građanima Bosne i Hercegovine, još jednom, čestitam Dan nezavisnosti BiH - poručio je Helez.

#GornjiVakuf #ministarodbrane #politika #ZukanHelez #BiH