Članak

PIŠE ENVER IŠERIĆ

Patriote će biti na nogama sve dok i u promilima ima negatora naše domovine

Građani Bosne i Hercegovine su, za razliku od onih koji vrše vlast, svjesni značaja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Foto: Patria

Piše: Enver Išerić, doktor pravnih nauka i član NES-a BiH

Građani Bosne i Hercegovine su, za razliku od onih koji vrše vlast, svjesni značaja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ove godine proslavlja 32 godine obnove svoje nezavisnosti, a o čemu su odluku donijeli njeni građani na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Tada su građani naše države donijeli sudbonosnu odluku i opredijelili se za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

S odlukom građana izraženom na referendumu nisu se složili naši susjedi - Srbija i Hrvatska, pa su odmah nakon toga počele agresivne vojne operacije na našu državu s ciljem njene konačne podjele.

Mađutim, najbolji sinovi naše države bili su odlučni stati iza odluke građana Bosne i Hercegovine i braniti našu državu od napada. I odbranili su je.

Nisu imali nikakve dileme o tome. Mnogi od njih su u borbama dali i svoje živote. Majke i očevi naših heroja su sa strahom ali i ponosom pratili svoje sinove na prve borbene linije.

Mnogi od njih su u borbama za našu slobodu i nezavisnost naše države dali po pet i šest sinova. Zato se toj generaciji naših majki i očeva može dati najviše ovosvjetsko priznanje za postignuti rezltat u oblasti odgoja i patriotskog vaspitanja.

Takvi rezultati su kost u grlu neprijatelja naše države. Zbog toga oni ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Bosna odbranjena kao nezavisna i suverena država. Zato oni ne mogu i neće da slave legalne praznike Bosne i Hercegovine.

Išerić: Najbolji sinovi odbranili su našu domovinu

Oni tvrde da zakon o praznicima nije donesen u institucijama Bosne i Hercegovine. A zakone o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, Skupština Republike BiH donijela je na sjednici održanoj 28. 2. 1995. godine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je svojom Odlukom U 18/16 i U 22/16 odbio kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, i u toj Odluci Ustavnog suda je utvrđeno "da je Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine".

I te praznike naše države - Dan državnosti i Dan nezavisnosti - u kontinuitetu obilježavaju i proslavljaju njene patriote i najbolji sinovi.

Ipak, potrebno je ukazati na određene nelogičnosti i propuste onih koji nas predstavljaju u institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Institucije naše države (Predsjedništvo) bi trebalo da utvrde program, odnosno protokol obilježavanja ovih najznačajnih praznika naše države. Tim protokolom treba da se definiše jedna lokacija na kojoj će se polagati cvijeće i odati počast šehidima i poginulim borcima i održavanje akademije u povodu obilježavanja tih datuma.

Na tim lokacijama/događajima moraju biti prisutni svi nosioci zakonodavne izvršne i sudske vlasti Bosne i Hercegovne i entiteta.

Neprihvatljivo je i izraz nepoštivanja države i njenih praznika neprisustvo prijemu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, koji su organizovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željko Komšić i Denis Bećirović, članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hecegovine i članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

I ne samo da se na tom prijemu nisu pojavili nosioci vlasti iz reda srpskog i hrvatskog naroda, već su i mnogi nosioci najviših državnih funkcija iz reda bošnjačkog naroda imali prečeg posla.

Nelogično je i neprihvatljivo da program obilježavanja državnog praznika utvrđuje Kanton Sarajevo.

Kantoni, gradovi i općine trebaju donijeti svoje programe obilježavanja i to određivanjem centralnih mjesta, odnosno lokacija na kojima će odavati počast našim najboljim sinovima, koji su u temelje naše države ugradili svoje živote, svečane akademije i časove historije u osnovnim i srednjim školama.

Program obilježavanja i proslavljanja ovih praznika mora izbjeći svako preklapanje datuma obilježavanja na različitim nivoima vlasti.

Osim toga, a ništa manje značajno je pitanje postavljanja državnih zastava na javnim mjestima, prilikom obilježavanja državnih praznika. Evidentno je da se zastave na mnogim mjestima postavljaju na pogrešan način, a to je potpuno neodgovorno ponašanje nosilaca državnih funkcija.

Nije valjda da vam je teško pogledati kako su ispravno postavljene zastave na zgradi Predsjedništva i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Uži centar Sarajeva okićen je brojnim zastavama BiH (Foto: Patria)

Gospodo parlamentarci, ministri i nosici pravosudnih funkcija, ovo su praznici naše države u kojoj i za koju radite i gdje zarađujete svoje plaće.

Poštujte ovu državu, njene zakone i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Svoje lične sujete i razmirice ostavite kod kuće.

Članovi Predsjedništva, kao šefovi naše države, moraju se poštovati i na njihove pozive za obilježavanje najznačajnijeg državnog praznika mora se odazvati. Tu nema mjesta vašoj slobodnoj ocjeni i vašoj slobodnoj volji. To je jednostavno vaša obaveza.

A sve dok se tako neodgovorno odnosite prema Danu nezavisnosti i Danu državnosti Bosne i Hercegovine, stojite rame uz rame s onima koji negiraju Bosnu i Hercegovinu i njene praznike.

A patriote će biti na nogama sve dok postoji makar neznatan, u promilima izražen broj negatora naše države.

#1.Mart #BosnaiHercegovina #DanNezavisnosti #EnverIšerić #politika #BiH