Članak

ATRAKCIJA U ENGLESKOJ

Odvodi jezera Ladybower u obliku lijevka stvaraju impresivan prizor na površini vode

Dolina Upper Derwent u centralnoj Engleskoj, na granici Derbyshirea i Yorkshirea, popularno je odredište ljubitelja prirode i rekreativaca koji slobodno vrijeme provode na njena tri akumulacijska jezera po kojima je poznata.

(Patria) - Dolina Upper Derwent u centralnoj Engleskoj, na granici Derbyshirea i Yorkshirea, popularno je odredište ljubitelja prirode i rekreativaca koji slobodno vrijeme provode na njena tri akumulacijska jezera po kojima je poznata.

Sve tri akumulacije - Derwent Reservoir, Howden Reservoir i Ladybower Reservoir - zajedno pokrivaju gotovo 200 kvadratnih kilometara i tvore oblik slova Y, a Ladybower, najveća i najnovija, vjerovatno je i najposjećenija.

Jezero Ladybower ima čak dva odvoda u obliku lijevka, koji stvaraju vrlo impresivan prizor na površini, zbog kojeg turisti i hrle na njegove obale, piše Punkufer.

Svaki od odvoda ima promjer od gotovo 25 metara, a osim što se u njima stvara vizuelno atraktivan vodeni vir, njihova je uloga, naravno, od presudne važnosti za funkcionisanje akumulacije.

Svaki od odvoda višak vode ispušta u vlastiti ispust, a voda na putu do njega prolazi kroz dvije hidroturbine koje proizvode električnu energiju.

Sva tri akumulacijska jezera doista su impresivna inženjerska dostignuća.

Howden i Derwent nastali su kada su preko rijeke Derwent izgrađene ogromne brane koje su se gradile čak 14 godina, između 1902. i 1916. godine, a za više od 1.000 radnika koji su na njima radili, i njihove porodice, sagrađen je i čitav grad koji su nazivali Birchinlee ili 'Tin Town'.

Imao je školu, bolnicu, trgovine, pub i policijsku stanicu, a izgrađena je i željeznička pruga koja je u gradić dovozila materijal za gradnju brana.

Akumulacija Ladybower građena je između 1935. i 1943. godine, a još je pune dvije godine trebale da se napuni vodom.

U tu su svrhu potopljena dva sela - Derwent i Ashopton. Dervent je bio maleno selo s nekoliko kuća i župnom crkvom koja je okupljala oko 140 mještana, a Ashopton je bio veći i prometniji jer se nalazio na glavnoj cesti. Gostionice The Ashopton Inn i danas se putnici prisjećaju sa sjetom.

Prije početka gradnje akumulacije, sve su kuće u selima otkupljene, a stanovnici su uprkos velikom protivljenju, preseljeni. I živi i mrtvi.

Oba sela nestala su pod vodom Ladybowera 1945. godine. Zvonik crkve sv. Ivana i Jakova u Derwentu, još je neko vrijeme virio iz mirne jezerske vode, dok i on nije srušen 1947.

Stari kameni most za konjske zaprege, koji je povezivao obale rijeke Derwent premješten je kamen po kamen na akumulacijsko jezero Howden i ima status zaštićenog spomenika.

Između jezera Ladybower i Derwent danas se nalazi Informacijski centar za posjetioce sa suvenirnicom i restoranima, oko jezera su uređene pješačke i biciklističke staze, a čitavim područjem upravlja Nacionalni park Peak District.

#Engleska #Jezero #magazin1 #voda #zanimljivosti