Članak

BEOGRAD

Vučić počeo konsultacije o mandataru nove Vlade Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o kandidatu za novog premijera, nakon parlamentarnih izbora održanih 17. decembra prošle godine.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o kandidatu za novog premijera, nakon parlamentarnih izbora održanih 17. decembra prošle godine, piše RSE.

U zgradi Predsjedništva u Beogradu, Vučič je prve konsultacije održao s predstavnicima izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi".

Poslanik Šaip Kamberi je, nakon konsultacija s Vučićem, u izjavi novinarima ispred zgrade Predsjedništva rekao da nije opcija da lista "Politička borba Albanaca se nastavlja", čiji je bio nosilac na decembarskim izborima, bude dio nove Vlade Srbije.

Kamberi je kazao kako je neophodno da se najprije realizuje politički "plan od sedam tačaka star desetak godina", o integraciji Albanca u državne organe.

Dodaje da je od Vučića dobio obećanje da će se taj plan sprovesti, ali da ostaje da se vidi kakve će korake preduzeti nova Vlada Srbije.

- Nije normalno da su Albanci nedovoljno zastupljeni u svim državnim institucijama, na lokalnom i regionalnom nivou, a da se od nas traži da budemo uključeni u centralu - rekao je Kamberi.

Njegova lista osvojila je jedan mandat od 250 poslaničkih mjesta u Skupštini Srbije.

Vučić je danas održao konsultacije i s predstavnicima liste "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", koji su na parlamentarnim izborima također osvojili jedan mandat u Skupštini Srbije.

Nosilac liste Slobodan Nikolić je nakon konsultacija s Vučićem novinarima rekao da rusku izbornu listu, čiji je bio nosilac, ne interesuje mjesto minista ili državnog sekretara u novoj Vladi, već neka uloga u Skupštini Srbije vezana za odnose s Rusijom.

- Želio bih da budem u komisiji koja prati rad Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti ili predsjednik parlamentarnog Kluba prijateljstva s Rusijom, što je i prirodno - rekao je Nikolić.

Ističe da je podržao stav Vučića protiv uvođenja sankcija Rusiji i za očuvanje teritorijalnog integriteta države, protiv nezavisnosti Kosova.

#AleksandarVučić #Konsultacije #Mandatar #Region #Srbija #VladaSrbije