Članak

CRNA GORA

Opasne veze za 'srpski svet': Spajić šuti, Milatović nevješto demantuje tvrdnje Igora Dodika, ispod radara najvažnije!

Iz Milatovićevog kabineta u demantiju na tekst Pobjede, tvrde kako predsjednik nema bliske odnose sa porodicom Dodik.

Piše: Nevena Kovačević

Da kler crkve Srbije i srpski vožd Aleksandar Vučić nijesu bili jedini politički pokrovitelji zahvaljujući čijoj je podršci, finansijskoj ili logističkoj, pokret Evropa sad uspio da se domogne čelnih pozicija vlasti u Crnoj Gori, pokazuju tvrdnje Igora Dodika, organizacionog sekretara NSSD i sina predsjednika RS Milorada Dodika.

Naime, mlađi Dodik je u ponedjeljak, na društvenoj mreži X oštro odgovorio crnogorskom premijeru nakon njegove kritike proslave neustavnog Dana RS, ustvrdivši kako je, upravo on Spajiću pomagao u podizanju stranačke infrastrukture PES-a.

„Milojko Spajić, sa kojim sam imao jako korektan odnos, pomogao mu da digne stranačku infrastrukturu u Crnoj Gori i koji je dolazio u Banja Luku da podrži Dan Republike Srpske i koji se divio kako se borimo sa svim, nakon Eskobara dobije amneziju i izjavi kako je Dan Srpske neustavan“, naveo je mlađi Dodik, optužujući Spajića da je izgubio identitet, te da njim upravljaju strane ambasade.

„Potpuni gubitak identiteta i stavova za koje se zalagao. Kada tobom rukovode dvije strane ambasade a ne narod, sigurno se neće dobro završiti. Raduje me činjenica da nama niko ne upravlja kao što je to slučaj u Crnoj Gori“, zaključio je Igor Dodik.

Valja podsjetiti da su još u vrijeme ministrovanja u apostolskoj Vladi Zdravka Krivokapića, tadašnji ministri finansija i ekonomskog razvoja, a sadašnji premijer i predsjednik Crne Gore, još 28. aprila 2021. godine posjetili Banja Luku, gdje su primljeni na najvišem nivoou i tom prilikom susreli se sa Željkom Cvijanović.

Indikativno je međutim, da li se Dodikove tvrdnje odnose isključivo na neku vrstu logističke podrške, ili su ipak po srijedi novčane donacije, što bi predstavljalo ozbiljno kršenje crnogorskog Zakona o finansiranju političkih partija, kojim je primanje novčanih donacija iz inostranstva strogo zabranjeno.

Osim susreta sa Cvijanović, kako je na nekadašnjem Twitter-u napisao sam Spajić, ekspertsko-apostolski ministri imali su i veoma konstruktivan i srdačan razgovor sa predsjedavajućim i srpskim članom predsjedništva federacije BIH Miloradom Dodikom, a kao dokaz srdačnog susreta, priložena je i fotografija.

Pitanje, da li su već tada uspostavljene dobre relacije između mlađanih apostola i porodice Dodik, koje su kasnije prerasle i u profesionalne odnose, kroz snažno uvezivanje svih djelova ruskosrpske propagandne mašinerije, koji bilo direktno, bilo iz sjenke, jedinstveno rade na ostvarenju zlokobnog plana velikosrpske imperije, u novijoj verziji, srpskog sveta.

Spajić se povodom tvrdnji Igora Dodika nije oglašavao, dok je Milatović, oštro demantovao navodne insinuacije Pobjede o njegovim ličnim vezama sa porodicom Dodik, iako se Dodikovim navodima nije bavila samo Pobjeda, već i regionalni mediji.

Iz Milatovićevog kabineta u demantiju na tekst Pobjede, tvrde kako predsjednik nema bliske odnose sa porodicom Dodik.

„Predsjednik Milatović je formalno razgovarao sa Miloradom Dodikom kao ministar ekonomskog razvoja u 42. Vladi Crne Gore, dok se sa njegovim sinomm Igorom Dodikom koji se pominje u tekstu nikad nije sastao, pa se ne može konstatovati da predsjednik Crne Gore ima dobre lične odnose sa članovima porodice Dodik.

Dakle, jedini susret koji je predsjednik Milatović imao sa nekim od članova porodice Dodik, bio je zvanični sastanak sa tadašnjim srpskim članom i predsjedavajućim predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banja Luci , gdje je u aprilu 2021. godine boravio u radnoj posjeti u svojstvu ministra ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore“, piše u reagovanju Milatovićevog kabineta.

Ipak, uprkos predsjednikovom nevještom pokušaju ograđivanja, ostaje nejasno, kako je moguće da Milatović, kao jedan od dva lidera PESA, nije bio upućen u Spajićeve relacije sa Igorom Dodikom, a kasnije i direktno involviran u navodne aktivnosti usmjerene na jačanje partijske infrastrukturem.

Na osnovu Milatovićevog reagovanja, nameće se zaključak da, predsjednik, ukoliko su istiniti navodi mlađeg Dodika, ili nije bio upoznat sa imenima političkih pokrovitelja sa kojima je lične ili profesionalne veze održavao Spajić, kome je Milatović prepustio posao koordiniranja unutarstranačkim aktivnostima, ili predsjednik, u maniru dobro poznatog balanserstva, od javnosti pokušava prikriti informacije koje ne odgovaraju njegovoj balanserskoj politici.

Igor Dodik i njegova sestra Gorica nalaze se na crnoj listi Ministarstva finansija SAD, kojom su zbog sumnjivog poslovanja obuhvaćene i firme čiji su vlasnici ili suvlasnici, dok je njihov otac, Milorad Dodik na crnoj listi SAD još od 2017. godine, pitanje je hoće li se crnogorske institucije pozabaviti istragom eventualnih sumnjivih donacija i zatražiti od Spajića i Milatovića konkretne odgovore, ili će i ova, poput i ranije razotkrivanih protivzakonitih zajedničkih akcija kleročetničke skupine proći ispod radara.

#AleksandarVučić #CrnaGora #EskilojkoSpajić #IgorDodik #JakovMilatović #MilojkoSpajić #MiloradDodik #NevenaKovačević #RuskosrpskaPropaganda #VelikosrpskaImperija #ŽeljkaCvijanović #Region