Članak

RADNICI BEZ PLAĆA

Forto pozvao javne servise BHRT i FTV da što prije potpišu ugovor sa Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse

Ukoliko bismo donijeli novi Zakon o javnom RTV sistemu oko kojeg bi se svi složili, oba entiteta i državni nivo, takav zakon bi omogućio stabilnu naplatu RTV takse i stabilno finansiranje Javnog servisa, izjavio je za BHRT ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edin Forto.

No, ističe, najprije je neophodno riješiti egzistencijalne probleme radnika BHRT-a koji još nisu dobili januarsku platu, niti topli obrok.

"Potrebno je u najskorijem mogućem roku potpisati ugovor sa Elektroprivredom o prikupljanju pretplate unutar Federacije BiH i to je nešto što će Javnom servisu pružiti kratkoročnu stabilnost, a ako želimo stabilnost na dugi rok, onda moramo pričati o izmjeni zakona", naveo je Forto.

Naglasio je kako je neophodno da se menadžmenti Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine što prije dogovore o načinu naplate RTV takse.

"Da se mene pita, oni bi sad morali sjesti zajedno i ne izlaziti iz sobe naredna tri dana dok se ne dogovore", istakao je ministar Forto.

Komentarisao je i neophodnost imenovanja novog menadžmenta FTV-a, jer je trenutnom mandat istekao prije više od 10 godina.

"Ja ne znam jesu li oni nelegalni, to treba neko drugi da utvrdi, njima je istekao mandat, ali ih niko nije razriješio. Zadatak Federalnog parlamenta je da što prije imenuje novi Upravni odbor... Mi govorimo suštinski o preživljavanju radnika, zato je neophodno da se što prije potpiše ugovor sa Elektroprivredom", naveo je Forto.

Osvrnuo se i na višemilionska dugovanja Radiotelevizije Republike srpske (RTRs) prema BHRT-u.

"RTRs je 2017. godine izašao iz sistema naplate koji je do tad funkcionisao i oni su potpuno narušili ovaj sistem, na jako neodgovoran način. Taj slučaj je na sudu i nadam se da će sud presuditi u korist BHRT-a, koji je tužio RTRs zbog napuštanja sistema naplate", rekao je Forto.

Poručio je da se borba za bolji položaj Javnog servisa Bosne i Hercegovine neće okončati samo na jednokratnoj pomoći Savjeta ministara koji je nedavno odobrio sredstva u iznosu četiri miliona za BHRT i po tri za entitetske vlade, a koje novac trebaju preusmjeriti entitetskim emiterima.

"Mi moramo da napravimo sistem u kojem Javni servis ne treba da ovisi ni o jednoj vladi, ni o jednom ministru i da to bude nešto što je dugoročno rješenje, pa da se onda bavimo unutrašnjom organizacijom Javnog servisa, kvalitetom programa itd...", zaključio je Forto.

#BiH #EdinForto #RTV #rtvtaksa