Članak

KO JE KRIV

Rimac nije dao saglasnost Gavrankapetanoviću: Konaković najavio krivičnu prijavu protiv ministra i svih aktera

(Patria) - Ono što se već moglo i naslutiti danima prije, danas je dobilo potvrdu. Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost Ministarstva zdravstva FBiH da bude imenovan za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Iz ovog ministarstva obavijestili su Upravni odbor KCUS-a da su uvidom u kompletnu dokumentaciju utvrdili nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Navode da ministar Nediljko Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega ističu da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.

„Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje saglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 09.02.2024. godine. Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora. Daljnja procedura, nakon nedavanja saglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti“, navodi se u saopćenju.

Nakon saopćenja Federalnog ministarstva zdravstva oglasio se predsjednik NIP-a Elmedin Konaković koji je na službenom putu u Indiji. On je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu i protiv ministra i drugih osoba.

„Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof.dr. Gavrankapetanović u Opštoj bolnici. Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog kantonalnog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata.

Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS. Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima. Tad je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi.

Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi.
Već dugo vedre i oblače u ministarstvu, bez obzira ko je vlast.

Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem“, naveo je Konaković.

Nije tajna da postoje i različite struje u NIP-u koje nisu bile za Gavrankapetanovića. Od smjene Sebije Izetbegović KCUS vodi v.d. direktora Alen Pilav iz SDP-a.

Ministar Rimac je iz kvote HDZ 1990, a ova stranka ima tri zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH koji su ključni za parlamentarnu većinu. Da li će Konakoković inicirati i smjenu ministra to za sada nije obznanio.


#ElmedinKonaković #IsmetGavrankapetanović #KCUS #NiP #SDP #BiH