Članak

NASTAVAK 6. MARTA

DOBROVOLJAČKA Svjedok se ne sjeća položaja na Trebeviću, paljevina u Sarajevu 2. maja, a tvrdi Alija je 'ugodno doručkovao'

Piše: Amina Čorbo Zećo

Pred Sudom BiH danas je svjedočenjem Predraga Miljića bivšeg pripadnika JNA, inače pripadnika Vojske Republike srpske, nastavljen proces u slučaju Dobrovoljačka.

Miljić je te 1992. godine bio pripadnik JNA smješten u kasarni 'Jusuf Đonlić', bio je vozač te je ispričao kako je pri povratku s Pala gdje su vozili opremu na kraju završio u kasarni u Lukavici, gdje su 2. maja obaviješteni da će morati dislocirati komandu Druge vojne oblasti.

Prema njegovim tvrdnjama on nije znao kako je Alija Izetbegović došao u kasarnu u Lukavicu i je li to bilo svojevoljno, ali je tužiocu Mladenu Vukojičiću kazao da je 3. maja ujutru vidio Aliju na doručku u kantini, a sjedio je u društvu 'neke mlade žene, i oficira'.

„Nije bilo ništa neuobičajeno. Bilo je tu mnogo vojnika, ja sam doručkovao i izašao“, kazao je Miljić.

Ispričat će Miljić da ga je onda neko zovnuo da čuju razgovor Ejupa Ganića i Alije Izetbegovića preko radija, i da je čuo da je Izetbegović naredio Ganiću da osigura mirnu dislokaciju Komande Druge vojne oblasti.

On je danas tvrdio da se to desilo 3. maja od 11 do 12 sati, ali u izjavi iz 2011. godine kazao je da je to bilo 2. maja. Na pitanje odbrane šta je tačno od te dvije tvrdnje, Miljić je kazao da je to bilo 3. maja.

Kazao je da on ne zna da je taj razgovor Izetbegovića i Ganića javno emitiran na Dnevniku 2. maja. Miljić je ispričao i da su nakon toga dobili naredbu da idu prema Bistriku, da dislociraju Komandu Druge vojne oblasti i da je krenulo 20 kamiona.

„Zadržali smo se oko sat vremena, jer smo radili na utovaru. Kada smo krenuli, bio sam deveti u koloni. Sa mnom je bio pukovnik ili potpukovnik, ne znam tačno. Ne znam mu ni ime. U jednom trenutku, kod škole, bijelo BOV vozilo skrenulo je desno, a nekoliko kamiona otišlo je lijevo. Onda su kontejneri popriječili put i stali smo. Počela je pucnjava iz škole, od kontejnera i s okolnog brda, bio je neki potporni zid“, kazao je Miljić.

Tog potpukovnika pokosio je rafal, priča Miljić, dodajući da je brzo shvatio da je i on ranjen u nogu.

„Onda me je iz kamiona izvukao jedan vojnik i pao sam na asfalt. Pucalo se, samo se pucnjava odmicala od nas prema začelju kolone. Ta grupa bila je različito obučena, mješavina civila i vojnika“, kazao je Miljić.

Ispričao je Miljić i kako su odvedeni u salu, za koju on ni danas ne zna gdje je, te da su razdvojeni mladi vojnici i vojnici po ugovoru i oficiri. Miljić je bio mladi vojnik, ali nije tražio medicinsku pomoć. Dodao je, da, čim su shvatili da je ranjen prebačen je u bolnicu na KCUS, gdje je ostao četiri dana.

Kao i raniji svjedoci i Miljić ne zna ništa o dešavanjima u Sarajevu 2. maja, ne zna za vatrene položaje na Trebeviću, čak ne zna ni da je bio rat u Hrvatskoj!

Nije kaže vidio ni zapaljene objekte po Sarajevu u toku odvođenja iz Dobrovoljačke prema zgradi FIS-a.

Čak nije mogao ni objasniti zašto su mu na KCUS-u kazali da ide uz prozor leći na krevet, kako bi 'njega ubili četnici s Trebevića'.

„Ne znam šta je to značilo“, kazat će Miljić advokatu Senadu Pizoviću.

Inače, danas je Miljić kazao da je jutros uzeo antidepresive kako bi bio smiren tokom svjedočenja, te je kazao da redovno uzima terapiju. Istakao je i da je bio sudski policajac od 2003. do 2021. godine, ali da tada nije koristio ta sredstva.

Sudski proces u ovom slučaju nastavlja se 6. marta.

#Dobrovoljačka #JNA #Sud #suđenje #BiH