Članak

SVEČANOST

Jure Franko i slovenska predsjednica Pirc-Musar otvorili ski stazu 'Jure Franko' na Bjelašnici

Ski staza na Bjelašnici danas je službeno dobila novo ime po osvajaču medalje na Zimskim olimpijskim igrama 1984. Juri Franku.

(Patria) - Ski staza na Bjelašnici danas je službeno dobila novo ime po osvajaču medalje na Zimskim olimpijskim igrama 1984. Juri Franku.

“Sada kada mi je trostruko više godina puno mi je jasnije šta je sve moglo ići po zlu da nije snijeg pao i da nije bilo vašeg entuzijazma, napora i improvizacije ne bi se sve uspjelo napraviti kada je snijeg pao preko noći iznenada. To je bila zajednička pobjeda. I ja imam uspomenu na tu pobjedu – medalju koja je rođena na ovoj stazi”, rekao je Jure Franko.

Poručio je kako je to zajednička medalja koju samo čuva za sve nas.

Na pozornicu je pozvao i svog druga za kojeg kaže da ga ne bilo da nije njega – Bojana Križaja. Pozvao je i Sloveniju da imenuje neku od staza po skijašima.

Naveo je i to kako će se vratiti u Sarajevo kada bude snijega.

“Oprema je tu i ja sam spreman”, poručio je.

Ovom svečanom činu prisustvovala je i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar koja je od jučer u BiH, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer KS Nihad Uk, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te brojni gosti.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, potvrdila je opredijeljenost za promociju sporta kao pokretača društvene kohezije i razvoja. Istakla je potrebu kontinuiranog ulaganja u sportsku infrastrukturu i programe za njegovanje talenata budućih generacija.

„Ovo je bio izuzetan sportski događaj koji je ujedinio sve nas. Olimpijske igre su predstavljale toleranciju i jedinstvo. Naši sportisti su ponosno predstavljali našu zemlju i našu zastavu. Upravo ovdje, na ovom mjestu je bio taj događaj kada je Jure Franko nosio zastavu naše zemlje i bio je simbol jedinstva i ponosa u bivšoj Jugoslaviji“, rekla je Nataša Pirc Musar.

(N1/Patria)

#Bjelašnica #JureFranko #staza #sport