Članak

DRUGA SVJETSKA EKONOMIJA

Potrošačke cijene u Kini padaju najbržim tempom od 2009. godine

Potrošačke cijene u Kini pale su u januaru najbržim tempom u posljednjih 15 godina.

(Patria) - Potrošačke cijene u Kini pale su u januaru najbržim tempom u posljednjih 15 godina.

To naglašava izazove za kreatore politika koji pokušavaju da ožive povjerenje investitora u drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Indeks potrošačkih cijena u Kini opao je u januaru za 0,8 posto na godišnjem nivou, prema zvaničnoj statistici objavljenoj u četvrtak. To je četvrti mjesec zaredom u kome su pale cijene i najveći pad od 2009. godine, prenosi Financial Times.

Pad cijena bio je oštriji od 0,5 posto, koliko su prognozirali analitičari i od pada od 0,3 procenta u decembru.

Deflacija dolazi u trenutku dok se kineska ekonomija bori sa produženim padom u sektoru nekretnina, krahom na berzi i slabljenjem prihoda od izvoza.

Indeks proizvođačkih cijena neznatno se poboljšao, pao je u januaru za 2,5 posto na godišnjem nivou, što je blago poboljšanje u odnosu na pad od 2,7 posto u decembru i prognozu analitičara od 2,6 posto.

Kineska ekonomija ušla je u deflaciju u julu, a cijene su bile nepromijenjene ili su padale svakog mjeseca osim u avgustu. To je navelo ekonomiste da upozore da bi produžena deflacija mogla da potkopa poslovno i povjerenje potrošača.

Deflatorni pritisci opterećuju korporativne zarade i podstiču slabljenje berze, ocjenjuju analitičari.

Smatraju da uporna kineska deflacija i teško stanje na berzanskim tržištima ukazuju na to da potražnja domaćinstava i povjerenje privatnog sektora i dalje slabe, što predstavlja značajne rizike za izglede za rast privrede.

#cijene #Kina #ekonomija