Članak

BRISEL

Zadnje upozorenje Aleksandru Vučiću

(Patria) - Većinske političke grupe u Evropskom parlamentu usaglasile su tekst rezolucije o Srbiji kojom se poziva na sprovođenje međunarodne istrage o nedavnim izborima, upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći EU Srbiji popravljanjem izbornih uslova.

Rezolucija o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora izglasana je danas u Strazburu, na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

O završnom tekstu su se usaglasile političke grupacije i tekst ide na glasanje bez prethodne rasprave. Evropski parlament je još u januaru raspravljao o situaciji u Srbiji u svjetlu navoda o izbornim nepravilnostima.

Ta debata je poslužila za izradu konačnog teksta dokumenta koji će nakon glasanja dobiti verziju rezolucije Evropskog parlamenta, prenosi Klix.

Pored, poziva na međunarodno istragu rezolucija poziva Evropsku komisiju i zemlje članice da primjene "stroge uslove i smjesta sprovedu reviziju pretpristupnih IPA fondova upućenih Srbiji, kao i drugih finansijskih instrumenata".

"Ako Srbija ne popravi izborne uslove, ili ako istraga pokaže direktnu umešanost srbijanskih vlasti u izbornu prevaru, EU fondovi treba da budu suspendovani, zbog grubog kršenja vladavine prava u slučaju izbora", stoji u rezoluciji.

Ističu i da žale što navodni "parlamentarni i lokalni izbori odstupaju od međunarodnih standarda, zbog sistematske zloupotrebe medija i institucija od strane aktuelnih vlasti, a zbog čega se izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim".

Rezolucija će biti proslijeđena Evropskoj komisiji, predsjedniku Evropskog savjeta, visokom predstavniku Josepu Borrellu, zemljama članicama EU, kao i drugim međunarodnim institucijama.

Rezolucije EP-a nemaju obavezujuću snagu, ali predstavljaju izraz političke volje jedne od tri najvažnije institucije EU.

#AleksandarVučić #Brisel #Srbija #Region