Članak

POSJETE

Eichhorst u Predsjedništvu: Konačne odluke vezane za preostale obaveze BiH riješiti do marta

(Patria) - Članovi Predsjedništva BiH primili izvršnu direktoricu za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst.

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su dobrodošlicu direktorici Eichhorst, zahvalivši na
pažnji i predanosti koju ona i drugi zvaničnici EU posvećuju Bosni i Hercegovini u njenim naporima na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Potvrdili su da je vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine da postane punopravna
članica EU, iznoseći jedinstven stav da je od izuzetne važnosti da Bosna i Hercegovina u
martu dobije odluku Evropske komisije o početku pregovora o pristupanju EU. Smatraju da je to u interesu, ne samo Bosne i Hercegovinu, nego i regiona i Evropske unije.

Informišući gošću o naporima koje su domaće vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini učinili u proteklom periodu u ispunjavanju obaveza na evropskom putu, članovi Predsjedništva BiH izrazili su nadu da će do marta biti ispunjeni i ostali kriteriji kako bi bila obezbijeđena podrška zemalja članica EU otvaranju pregovora o pristupanju EU.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su odluku Evropske komisije o donošenju novog Plana rasta za Zapadni Balkan kojim je predviđeno daljnje ekonomsko usklađivanje Zapadnog Balkana, kroz zajedničko jedinstveno tržište, s jedinstvenim tržištem EU.

Izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst
istakla je da su u Bruxellesu svi iskreno opredjeljeni da pomognu Bosni i Hercegovini u
ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju EU, navodeći da su neke zemlje članice EU ublažile svoj ranije izražen kritički pristup prema Bosni i Hercegovini.

Naglašavajući da treba iskoristiti trenutni povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora, ona je rekla da konačne odluke vezane za preostale obaveze do marta moraju da donesu lideri u BiH.

#AngelinaEichhorst #Predsjedništvo #BiH