Članak

ODNOSI U KOALICIJI

Hoće li imati poruku za Trojku: Čović danas izbjegao Sattlera, sutra u Mostaru govori o aktuelnoj političkoj situaciji

(Patria) - Šef Delegacije EU Johann Sattler održao je danas sastanke sa Kolegijima oba doma PS BiH, ali na sastanku se nije pojavio šef HDZ-a Dragan Čović koji je i član Kolegija Doma naroda PS BiH. Njega je mijenjala delegatkinja Marina Pendeš.

Sastanak je uslijedio nakon što je Dom naroda PS BiH na prošloj sjednici glasovima SNSD-a oborio hitnu proceduru usvajanja Zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a Čović je na prijedlog Kemala Ademovića odbio da se odmah Kolegij usaglasi.

Šef EU Delegacije Sattler o ovim sastancima se kratko oglasio na X-u:

"Treba nam više osjećaja hitnosti kada su u pitanju reformski zakoni, posebno uoči predstojećeg Evropskog vijeća u martu", naveo je Sattler.

Iz HDZ BiH za sutra je najavljeno obraćanje Dragana Čovića javnosti o aktuelnoj političkoj situaciji.

Tokom sastanka Sattlera i Kolegija Doma naroda razgovarano je o potrebi hitnog djelovanja i usvajanja jednog broja reformskih zakona koji su u proceduri, s ciljem da Bosna i Hercegovina u martu ove godine dobije pozitivnu odluku evropskih institucija o otvaranju pregovora za punopravno članstvo u EU.

Ambasador Sattler naglasio je važnost uloge oba doma PSBiH, te kazao kako je ključno da se u narednih nekoliko sedmica pokaže liderstvo i iskoristi prilika za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. S tim u vezi, upozoreno je i na mogućnost da se nakon marta ove godine promijeni situacija i raspoloženje unutar institucija EU u vezi sa procesom proširenja i da će se na novu priliku za otvaranje pregovora o članstvu u EU morati duže čekati.

Posebno se razgovaralo o potrebi da se do sredine februara usvoji Prijedlog zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kako Bosna i Hercegovina ne bi završila na „sivoj listi“ MONEYVALA, što bi, kako je rečeno, proizvelo značajne štete u privredi i finansijskom sektoru.

Istovremeno, kazano je kako je realno izvodljivo da se u PSBiH do kraja februara usvoji još nekoliko reformskih zakona, posebno prijedlozi zakona o sukobu interesa, o sudovima BiH, o graničnoj kontroli, te o zaštiti ličnih podataka. Rečeno je kako će zvaničnici EU biti na raspolaganju za rješavanje svih spornih pitanja u vezi
sa ovim prijedlozima zakona.

Kada je riječ o ovim zakonima oni još uvijek nisu usaglašeni unutar državne koalicije koja je taj dogovor opteretila zahtjevom Čovića za promjenom Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo tzv. legitimno predstavljanje, ali ne i Ustava BiH kojim bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i s druge strane Dodikovim zahtjevom o rekonstrukciji Ustavnog suda BiH što podrazumijeva da se zamijene troje stranih sudija ili domaćim ili da ih bira Parlament BiH.

No, poruke međunarodnih zvaničnika, posebno iz SAD jasan su signal vlastima da Ustavni sud BiH ostave po strani i da strane sudije ostaju na svojim pozicijama. Kritike su upućene i samom Čoviću zbog blokade projekta Južna interkonekcija.

I Dodik i Čović proteklih dana tražili su od predsjednika trojke da jasno kažu da li će pristupiti implementaciji sporazuma iz Laktaša. S druge strane, mediji bliski HDZ-u danas su objavili kako je sporazum iz Bakinaca mrtav, a Naša stranka je u svom saopćenju nakon sjednice Predsjedništva poručila da se prvo otvore pregovori sa EU, a zatim razmatra Izborni zakon.

No, za Čovića je rok za dogovor kraj februara, pa je pitanje kakav će biti njegov dalji odnos prema ovoj koaliciji.

I Dodik i Čović poručili su trojci da postoji stenogram iz Bakinaca i da se trojka može podsjetiti šta je govorila i kakve stavove zastupala.

#DraganČović #HDZ #JohannSattler #koalicija #zakoni #BiH