Članak

ZVANIČNA POSJETA

Ministar odbrane Njemačke u BiH: Želimo spriječiti da Rusija zloupotrijebi ovu regiju

U obraćanju medijima nakon sastanka ministar Helez je kazao da se razgovaralo o podršci Njemačke NATO integracijama i o onome šta BiH treba da ispuni.

Foto: Patria

(Patria) - Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon svečanog dočeka sastao se s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom. On se sastao i sa članovima Predsjedništva BiH.

U obraćanju medijima nakon sastanka ministar Helez je kazao da se razgovaralo o podršci Njemačke NATO integracijama i o onome šta BiH treba da ispuni.

"Njemačka je jedan od ključnih prijatelja BiH na vanjskopolitičkom planu. Njemačka daje punu podršku BiH ka EU NATO savezu. Hvala ministru na svemu što su uradili za BiH i Oružane snage. Od 2021. do 2025. godine Njemačka ulaže preko 20 miliona KM kako bi se poboljšali uslovi za Oružane snage", kazao je Helez.

Njemački ministar Pistorius istakao je da mu je drago čuti kako upravo njegova zemlja najviše podržava BiH te da doprinose jačanju kapaciteta.

Dodao je da je ključ za stabilnost regije stabilna BiH, te da je BiH dobrodošla kao član EU.

Njemački ministar odbrane govorio je i o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, te o mogućoj krizi i destabilizaciji.

“Želimo spriječiti da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrijebi ovu zonu kako bi širila svoj utjecaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Njemačka će podržati angažman EUFOR Altheae. Jako je važno da snage mogu ostati u Bosni i Hercegovini i radujem se na koji način su dobrodošli ovdje, jer i oni doprinose sigurnom okruženju za neophodne reforme”, rekao je Pistorius i dodao:

“NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o agresivnom djelovanju Rusije. Najvažnije je da partnerstvo između NATO-a i Bosne i Hercegovine od 2006. teče vrlo uspješno”, rekao je njemački ministar.

Dodao je i da će Njemačka podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

“Bosna i Hercegovina, ali i cijela regija su vrlo važni za stabilnost i sigurnost Zapadne Evrope. Njemačka budućnost regiona vidi u Evropskoj uniji”, rekao je Pistorius.



#EU #NATO #Njemačka #Rusija #BiH