Članak

RADI LI PRAVOSUĐE SVE

Upravi policije MUP KS nedostaje 700 policajaca, 60 posto lica koja čine krivična djela su povratnici

U 60 posto slučajeva se suočavaju sa povratnicima u činjenju krivičnih djela

(Patria) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo održala je danas press konferenciju na kojoj su sumirani statistički podaci za prethodnu godinu ali su odgovarali i na pitanja o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u KS.

Komesar Uprave policije MUP KS Fatmir Hajdarević kazao je da Upravi policije nedostaje oko 700 policijskih službenika, ali da dinamika prijema novih policajaca ovisi o saglasnosti Vlade KS. Dodao je da imaju dovoljno interesanata za službu u policiji te da u cijelom procesu nema ljudskog faktora.

Komesar Hajdarević nije mogao govoriti o detaljima istrage ubistva 19-godišnjeg Farisa Pendeka osim da postupaju po naredbama Tužilaštva KS. S tim u vezi, nije mogao govoriti niti o automobilu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koje je tu noć prošlo ulicom gdje se dogodilo ubistvo. Izuzeti su svi videonadzori užeg i šireg lica mjesta.

Kada su u pitanju krivična djela, čak 60 posto lica koja su ih vršila prošle godine su povratnici. Na novinarsko pitanje o povratnicima u vršenju krivičnih djela Hajdarević je kazao.

"I nama je frustrirajuće da radimo stalno s jednim te istim licima. Mi uradimo što je do nas. Uhapsimo osobu, obavimo kriminalističku obradu i predamo ga nadležnom tužilaštvu. Sud donese presudu i onda čekamo izvršenje. Nedovoljan kapacitet zatvorskih ustanova je jedan od problema. Mišljenja sam da policijski službenici odrade svoj posao do kraja. Mi nismo niti sudije, niti kadije. Ne možemo ni prisilno naplatiti kazne koje duguju, ta pitanja morate adresirati sudu, to nije pitanje za nas", kaže Hajdarević.

Načelnik sektora kriminalističke policije Amir Halilović kazao je kako je najviše krivičnih djela u 2023. godini evidentiran u općini Novi Grad koja je i najmnogoljudnija.

"Sva četiri krivična djela ubistva koja smo imali u prethodnoj godini su rasvijetljena. Pronašli smo počinioce i lišili slobode, predali u nadležnost Kantonalnog tužilaštva. Izvršeno je šest krivičnih djela ubistvo u pokušaju, tri manje nego prošle godine. Svih šest smo rasvijetlili. Evidentirali smo 75 krivičnih djela teške tjelesne povrede i 101 lake tjelesne povrede. U oba slučaja to je manje nego 2022. godine", kazao je Halilović.

Istaknuto je da je povećan broj saobraćajnih nesreća.

#policija #Sarajevo #ubistvo #BiH