Članak

ŽALOSNO ALI ISTINITO

Bijeljinski školarci slikali su na temu neustavnog 9. januara: Uzor im je čiča Draža Mihailović!

Pogubljeni četnički vojvoda i presuđeni ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović uzor je školarcima u Bijeljini. Klasičan primjer srpske mitomanije u njenom najizvornijem obliku.

Foto: Patria

(Patria) - Pogubljeni četnički vojvoda i presuđeni ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović uzor je školarcima u Bijeljini. Klasičan primjer srpske mitomanije u njenom najizvornijem obliku.

Indoktrinacije i ispiranja mozgova nisu pošteđeni ni učenici osnovnih škola u, neki bi rekli, najnormalnijem dijelu Rs-a, gdje srpski nacionalizam i nije u tolikoj mjeri izražen kao recimo u Višegradu ili Banjoj Luci.

Bijeljinski školarci uoči obilježavanja još jednog neustavnog dana Rs-a, 9. januara, imali su priliku pokazati svoje crtalačko umijeće učešćem na konkursu raspisanim upravo tim povodom. Na likovnim radovima trebali su izraziti svoje viđenje Republike srpske.

Kao što možete i vidjeti iz priloženih fotografija, na crtežima dominiraju zastave i grbovi Rs-a, crkve i vojnici sa puškama.

A među četrdesetak radova izloženih u bijeljinskoj galeriji Centra za kulturu je i onaj na kojem je jedna učenica ponosno naslikala čiča Dražu. Vjerovatno su je roditelji, a možda i učitelji podučili da su najveći heroji srpskog naroda oni koji su osuđeni za najstrašnije zločine počinjene nad drugima i drugačijima.

Zanimljivo je, međutim, da mališani nisu našli za shodno da naslikaju, recimo, "istinske srpske heroje" iz bliže prošlosti, a zapravo presuđene ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića, pa čak ni "prvog u bosanskih Srba" - Milorada Dodika.

Podsjetimo da na području Bijeljine ima 12 osnovnih škola koje pohađa oko 8.400 učenika. Od toga je petstotinjak bošnjačke djece. Zanimljivo bi bilo čuti učitelje i nastavnike na koji su to oni način pristupili bošnjačkim učenicima kada su im objašnjavali temu za likovne radove.

Vjerovatno su itekako bili svjesni da je bošnjačkoj djeci u srcu njihova jedina domovina - država Bosna i Hercegovina, njena himna, zastava, grb. A ne jedan entitet u kojem je njihov narod skoro pa iskorijenjen i bez ikakvih prava, iako su im ona zagarantovana dejtonskim Ustavom, na koji se srpski političari svakodnevno pozivaju.

U fotogaleriji ispod pogledajte neke od učeničkih likovnih radova izloženih u bijeljinskom Centru za kulturu i nepun mjesec od obilježavanja neustavnog dana Rs-a, 9. januara.


Foto: Patria

(D. Kovač)

#Bijeljina #DražaMihailović #MiloradDodik #ratnizločinac #škola #učenici #BiH