Članak

SARAJEVO

Obilježena 16. godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca, njegova majka kaže da se ništa nije promijenilo i da je sistem zakazao

Majka Denisa Mrnjavca poručila da je sistem zakazao (Foto: Patria)

(Patria) - Na današnji dan prije 16 godina preminuo je Denis Mrnjavac, 16-godišnji srednjoškolac koji je na povratku iz škole napadnut i pretučen u tramvaju, a od zadobijenih povreda nanesenih nožem preminuo je 6. februara 2008. godine.

Njega je napala grupa mladića od 17, 8 i 19 godina koji su osuđeni za ubistvo, odnosno pomaganje.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, a građani su nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost i slobodu.

Denisova majka Ana Mrnjavac i prijatelji iz Udruženja mladih "Denis Mrnjavac" i ove godine okupili su se na tramvajskoj stanici na kojoj je ubijen.

“Prošlo je 16 godina i dalje je nevjerica i tuga. Ne mogu vjerovati da se takve stvari i dalje dešavaju u gradu. Moje dijete je nedužno ničim izazvano izbodeno i nije imalo pomoći ni od koga zaista preteško i pretužno. Šta mogu sve da kažem. Sami vidite da se ništa ne mijenja, svi misle da nije odgovornost na njima, a ja mislim da je kompletan sistem zakazao”, kazala je Mrnjavac.

Ona je kazala da se svaki put kad se desi neko novo ubistvo priča, ali da su zakazali i vlast i država i grad. Potom je dodala:

"Nije dovoljno donijeti neku strategiju i akcioni plan ali od toga ništa ne primijeniti. Moje dijete nikad nije dobilo spomen-obilježje iako se deset godina o tome govori, ali ja sam ga sama napravila bez ičije pomoći. Ja ništa i ne očekujem previše, ali bi to spomen-obilježje bila neka opomena i preventivno bi utjecalo na mlade", kazala je Mrnjavac.

#DenisMrnjavac #Sarajevo #ubistvo #BiH