Članak

SASTANCI SA SCHMIDTOM I MURPHYJEM

Ofanziva žrtava i svjedoka genocida: Međunarodna zajednica mora poštovati presude svojih sudova!

Predstavnici udruženja žrtava i svjedoka genocida posljednjih dana ulažu velike napore kako bi predstavnike međunarodne zajednice natjerali da u Bosni i Hercegovini poštuju presude međunarodnih sudova.

Sastanak u Ambasadi SAD

Piše: Delvin Kovač

Predstavnici udruženja žrtava i svjedoka genocida posljednjih mjeseci ulažu velike napore kako bi predstavnike međunarodne zajednice natjerali da u Bosni i Hercegovini poštuju presude međunarodnih sudova.

Ofanziva krenula 20. decembra

Munira Subašić, Kada Hotić, Murat Tahirović... u ofanzivu su krenuli 20. decembra prošle godine, kada su u zgradi OHR-a u Sarajevu razgovarali s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Tada je bilo riječi o predstojećem obilježavanju 9. januara - neustavnog dana Rs-a, ali i omogućavanju prava glasa raseljenim i protjeranim osobama, te zabrani kandidovanja na izborima svim osobama osuđenim za ratne zločine.

- Razgovarali smo i o pravu glasa raseljenih i protjeranih osoba - da raseljene osobe imaju pravo glasa u mjestu boravka za vrijeme i prije agresije na BiH. Pogotovo sada kada svi naši državni funkcioneri glasaju i u BiH, i u Srbiji, i u Hrvatskoj, dok je raseljenim i protjeranim pravo da glasaju u mjestima odakle su protjerani uskraćeno.

Iz razgovora sa Schmidtom shvatili smo da će to pitanje vjerovatno biti riješeno do lokalnih izbora - da sve raseljene i protjerane osobe, kao i njihovi potomci, imaju pravo glasa u mjestima odakle su protjerani - kazao nam je tada Tahirović.

Iz Schmidtovih riječi, dodaje, razumjeli su da će vjerovatno proglasiti i zakon kojim će osobama osuđenim za ratne zločine biti zabranjeno kandidovanje za bilo koju funkciju na izborima.

Opet sa Schmidtom

Novi sastanak sa Schmidtom uslijedio je prije nepun mjesec dana, tačnije 10. januara, dan nakon što su Dodik i njegova svita bez ikakvih konsekvenci još jednom obilježili neustavni dan Rs-a, uprkos Schmidtovim najavama da se "9. januar više neće održavati ovako".

Subašić, Hotić i Tahirović tada su mu doslovno očitali lekciju, preko njega ujedno poručivši i međunarodnoj zajednici da su totalno nebitni i manji bh. entitet Rs, i najveći secesionista i neprijatelj ove države Milorad Dodik, već da Evropa i EU napokon trebaju zauzeti jasan stav o BiH.

Sa sastanka u OHR-u 10. januara (Foto: OHR)

Tokom razgovora bili su izuzetno oštri prema Schmidtu, jasno mu poručivši šta zapravo misle o njegovom, ali i djelovanju međunarodne zajednice u BiH.

- Apsolutno nas ne zanima ni Rs, ni Milorad Dodik. Cijela priča svodi se na to da je Dodik od Evropske unije dobio zeleno svjetlo da u BiH radi šta god hoće. Zahtijevamo od EU da zauzme potpuno jasan stav o BiH, to jeste da nastavi kurs koji je imala do 2006. - da joj prioritet budu sve presude međunarodnih sudova, koje su postulat postojanja EU. Sve drugo je prazna priča i izmišljanje pravila koja su jasna i nedvosmislena.

Međunarodna zajednica, prevashodno Evropska unija, mora prihvatiti presude svih međunarodnih sudova koji egzistiraju u njoj, a to su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

One su osnov za bilo kakve daljnje razgovore, za bilo kakvo pokretanje bilo čega. A kada ih Evropa napokon prihvati, onda ćemo sve drugo znatno lakše rješavati i onda možemo razgovarati sa tzv. drugim stranama u BiH i regionu", poručili su tada Schmidtu predstavnici udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Razgovor s Murphyjem

Ofanziva je nastavljena i jučer, sastankom u zgradi Američke ambasade u Sarajevu, a domaćin je bio ambasador Michael Murphy. Murphy je nakon razgovora saopštio da mu je bila privilegija još jednom se susresti s Majkama Srebrenice i Podrinja.

"Mi stojimo uz Majke i snažno podržavamo njihove napore da lociraju posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici, kao i da pomognu preživjelima. Priznavanje prošlosti, odavanje počasti žrtvama i privođenje počinilaca pravdi ključ je za pomirenje i trajni mir u BiH", poručio je ambasador Murphy.

Žrtve i svjedoci genocida jasno su na ambasadora apelovali da i SAD moraju poštovati presude međunarodnih sudova. A ti međunarodni sudovi su, podsjetimo, između ostalog utvrdili da je u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinjen genocid.

Dodik i dan-danas bez ikakvih konsekvenci na svakom koraku negira genocid, iako je prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je to postalo krivično djelo. Također, Bošnjaci povratnici u Rs i dan-danas izloženi su nasilju koje nad njima vrše komšije srpske nacionalnosti.

Sa jučerašnjeg sastanka sa Murphyjem (Foto: Ambasada SAD)

Prema informacijama Patrije, ambasadoru Murphyju jučer je jasno poručeno da međunarodna zajednica mora vratiti svoj fokus na presude međunarodnih sudova, a ne ispunjavati želje pojedinih političkih grupacija.

Ambasador je upoznat s činjenicama da je od kraja rata do danas ubijeno 14 povratnika u Rs (13 Bošnjaka i jedan Hrvat), i da nijedan od tih slučajeva nije procesuiran. U istom periodu više od hiljadu povratnika bilo je fizički napadnuto, a stotine napada zabilježene su i na vjerske objekte, no sve to bez ijednog sudskog epiloga.

"Skoro svaki povratnik izložen je stalnim prijetnjama političkih lidera, a onda i običnih poslušnika u entitetu Rs. To se mora zaustaviti! Nedopustivo je veličanje ratnih zločinaca, slavljenje datuma koji su mimo zakona i ustava.

Nedopustivo je da bošnjačkoj djeci u Rs-u bude zabranjeno izučavanje Bosanskog jezika, a tu je i niz drugih problema koji su direktna posljedica nepoštivanja presuda, pogotovo presuda međunarodnih sudova (MKSJ, MSP i ESLJP)", poručili su Subašić, Hotić i Tahirović ambasadoru Murphyju.

Akcentirali su i značaj donošenja zakona kojim će osobama osuđenim za ratne zločine biti zabranjeno kandidovanje za bilo koju funkciju na izborima, a to im je, podsjetimo, u decembru obećao da će nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Naredni sastanak predstavnici udruženja žrtava i svjedoka genocida održat će narednih dana sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom.

#ChristianSchmidt #DelvinKovač #JohannSattler #MichaelMurphy #MuniraSubašić #MuratTahirović #OHR #Udruženjažrtava #UdruženježrtavaISvjedokaGenocida #VisokiPredstavnik #BiH