Članak

DENGA GROZNICA

U Rio de Janeiru uoči karnevala proglašena vanredna zdravstvena situacija

Vlasti brazilskog grada Rio de Janeiro proglasile su vanrednu situaciju u javnom zdravstvu zbog epidemije denga groznice, svega nekoliko dana prije početka karnevala širom Brazila.

(Patria) - Vlasti brazilskog grada Rio de Janeiro proglasile su vanrednu situaciju u javnom zdravstvu zbog epidemije denga groznice, svega nekoliko dana prije početka karnevala širom Brazila.

Uprkos tome, ne očekuje se da epidemija poremeti održavanje karnevala, koji zvanično počinje u petak uvečer i traje do 14. februara.

Gradska skupština Rio de Janeira najavila je otvaranje 10 centara za njegu, centra za hitno djelovanje i razmještanje bolničkih kreveta za pacijente s denga groznicom, koju prenose komarci.

U regionima s najvećim brojem registrovanih infekcija vlasti će koristiti i vozila koja u vazduh izbacuju sredstva protiv komaraca.

Od početka godine, u Rio de Janeiru registrovano je više od 10.000 infekcija denga groznicom, što je nešto manje od polovine od ukupnog broja u cijeloj 2023. godini, kada je zabilježeno 23.000 slučajeva.

Vanredna situacija u javnom zdravstvu proglašena je u trenutku kada turisti dolaze u Rio zbog uličnih zabava i raskošnih parada škola sambe.

Denga groznica je virusna infekcija koja se prenosi na ljude ujedom zaraženih komaraca i češća je u tropskim klimama.

Česte kiše i visoke temperature, koje ubrzavaju izlijeganje jaja komaraca i razvoj larvi, čine topli Rio podložnim epidemijama denga groznice.

Međutim, problem postoji širom Brazila. Zbog skoka broja infekcija denga groznicom najmanje četiri savezne države proglasile su vanrednu situaciju u javnom zdravstvu.

#Brazil #karneval #kiše #RioDeJaneiro #VanrednoStanje #Svijet