Članak

STRANCI ODOBRILI

Oglasio se Filozofski fakultet SUM-a o plakatu bez džamija: Plod umjetne inteligencije i odobren je od IPSA-e

(Patria) - Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru danas se oglasio o spornom plakatu koji su objavili prije nekoliko dana kojim se najavljuje Ljetna škola u organizaciji tog fakulteta i IPSA-e (International Political Science Association) u julu mjesecu, a na kojem su munare džamije koje se vide u pozadini Starog mosta zamijenjene kulama odnosno crkvenim tornjevima.

Kako tvrde sa Filozofskog fakulteta SUM-a plakat je generirao program umjetne inteligencije sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta, a izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH.

"Potpuno benigan, i od IPSA-e odobren prikaz Staroga mosta, izazvao je mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru. Nevjerojatno je kako šovinistički pogled zamuti perspektivu, kako olako imputira tendenciozne namjere i motive koji tobože stoje u pozadini. Još više razočaravaju pokušaji da se Filozofski fakultet diskreditira kod partnera iz IPSA-e kao obrazovna institucija koja promiče međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost. Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima. Među tim komentarima su i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ-a.

S ovog Fakulteta ističu kako će prvi put u BiH održati ljetna škola u organizaciji IPSA-e u Mostaru što Filozofski fakultet SUM-a stavlja na globalnu kartu zajedno s Antalyom, Caprijem, Mexico Cityjem, Sao Paulom, Singapurom i Montrealom.


Cijelo saopćenje Filozofskog fakulteta možete pročitati ovdje

#BiH #džamije #Filozofskifakultet #IPSA #Ljetnaškola #plakat #SveučilišteuMostaru #umjetnainteligencija