Članak

GARANT STABILNOSTI

Bećirović sa Sticzom: EUFOR će raditi na očuvanju mira i stabilnosti u BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s novim komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Lászlóm Sticzom, i tom prilikom mu zaželio dobrodošlicu i uspješan mandat u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s novim komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Lászlóm Sticzom, i tom prilikom mu zaželio dobrodošlicu i uspješan mandat u Bosni i Hercegovini.

Sticz je 31. januara 2024. preuzeo komandu nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini od generalmajora Helmuta Habermayera.

Bećirović je pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se definišu njegovi ključni zadaci u BiH, uključujući zaštitu nezavisnosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH, pružanje pune podrške Uredu visokog predstavnika u BiH, te garantovanje sigurnosti procesu povratka i povratnicima.

Ukazao je na važnu ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao garanta stabilnosti i sigurnosti, posebno u vrijeme kada jačaju separatističke snage u našoj zemlji.

Sticz je izrazio potpunu predanost izvršenju misije "Althea" i poručio da će nastaviti posao svog prethodnika na jačanju vojnih sposobnosti EUFOR-a i pružanja podrške Oružanim snagama BiH.

Naglasio je da će u svom djelovanju zastupati temeljne principe na kojima se zasniva Misija i raditi na očuvanju mira i stabilnosti u BiH.

Ukazao je tokom razgovora na važnost prisustva međunarodnih vojnih snaga.

Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina posvećena miru i očuvanju stabilnog okruženja za sve građane, kao i euroatlantskoj perspektivi.

#DenisBećirović #EUFOR #LaszloSticz #Predsjedništvo #BIH