Članak

SAČUVATI DOMOVINU

Čuvari Bosne razgovarali s Komšićem o jačanju sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta BiH

Zaključeno je da derogacija institucija BiH koja se trenutno odvija pod sadašnjom vlasti je neprihvatljiva i opasna a poslušnička politika, koja se sve više odmiče od državnih i evropskih principa, vodi nas u ambis.

Predstavnici Udruženja Čuvari Bosne s predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem

(Patria) - Predstavnici Udruženja Čuvari Bosne održali su sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH
Željkom Komšićem, te su razmijenili mišljenja o očekivanjima i budućim potezima u cilju zaštite suvereniteta države Bosne i Hercegovine i integritet njenih institucija.

"Čuvari su iskazali zahvalnost za Komšićev napor da svojom politikom ne bude instrument stranih interesa, susjednih država ili domaćih političkih aktera koji rade protiv interesa BiH, a zbog čega i sam trpi niz neugodnosti", navodi se u saopćenju.

Zaključeno je da derogacija institucija BiH koja se trenutno odvija pod sadašnjom vlasti je neprihvatljiva i opasna a poslušnička politika, koja se sve više odmiče od državnih i evropskih principa, vodi nas u ambis.

"Stoga je neophodno konkretno poduzeti sve radnje kao odgovor na grubo kršenje Ustava, kako onog državnog tako i u Federaciji. Nedopustivo je da se u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH mijenja
Poslovnik zaključkom većine, mimo svih procedura. Takav postupak je nezamisliv u bilo kojoj demokratskoj državi, a kamoli u onoj koja teži članstvu u Evropsku uniju. U smislu jačanja BiH i njenog EU puta važno je istaći da se presude Kovačević, Sejdić-Finci, Pudarić, Pilav i Zornić moraju provesti. One su ključne za naš evropski put i transformaciju u normalnu građansku državu", navodi se u saopćenju Udruženja Čuvari Bosne.

Nadalje, Čuvari Bosne odlučno su naglasili da patriote BiH, predvođene Udruženjem Čuvari Bosne, nikada
neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona koje krše Ustav. Svaki pokušaj stvaranja 'plutajućeg trećeg entiteta' je za patriote naše domovine ništa osim neprihvatljiv. Državna politika se ne vodi udovoljavanjem Dodiku i Čoviću, već zaštitom interesa BiH.

"S tim u vezi, a u kontekstu sve jače ratne retorike, kako u BiH, tako i u cijeloj Evropi, razgovaralo se i o spremnosti BiH za takve okolnosti. Izražena je potreba za uspostavu rezervnog sastava OSBiH, te bi takve ideje morale biti dio pomno isplaniranih djelovanja, a sve kako bi se sigurnosna situacija podigla na viši nivo", rečeno je tokom sastanka, a navodi se u saopćenju.

Čuvari Bosne s Komšićem su razgovarali i o eventualnom uvođenju obaveznog vojnog roka u BiH, a shodno onome što trenutno Hrvatska radi, a dok se Srbija sve ozbiljnije naoružava. Također, shodno sve težoj sigurnosnoj situaciji razgovaralo se o nužnosti uspostave srednje policijske škole, kako bi se adekvatnije i temeljitije školovali policijski kadrovi u BiH.

#BosniaPatriots #BosniaSovereignty #ČuvariBosne #ElectionLaw #EUPath #InstitutionIntegrity #MilitaryReserve #PoliceTraining #PredsjedništvoBosneiHercegovine #rezervnisastavOružanihsnaga #SecurityPreparedness #ŽeljkoKomšić #BiH