Članak

REVOLUCIJA U MEDICINI

Prvi pacijent primio eksperimentalnu vakcinu protiv raka

Osamdesetjednogodišnji muškarac postao je prva osoba koja je primila eksperimentalnu vakcinu protiv neizlječivog raka kože, koju je razvila kompanija Moderna.

(Patria) - Osamdesetjednogodišnji muškarac postao je prva osoba koja je primila eksperimentalnu vakcinu protiv neizlječivog raka kože, koju je razvila kompanija Moderna.

Na učešće u ovom koraku napretka u medicini, kako je rekao, naveo ga je osjećaj da može doprinijeti nečemu što može pomoći mnogim ljudima.

Ubrizgani genetski RNK materijal, piše britanski The Sun, oponaša markere pronađene na ćelijama raka i pokreće organizam da se protiv njih bori.

Ovo otvara nove mogućnosti u borbi protiv raka i može promijeniti pristup liječenju ove opake bolesti.

Doktor David Pinato i njegov tim na Imperial Collegeu NHS u Londonu trenutno testiraju da li je vakcina dovoljno sigurna za trogodišnje globalno ispitivanje.

Nadaju se da će prvo moći da liječe rak kože i pluća, a zatim i druge tumore, poput raka crijeva ili dojke.

Doktor Кyle Holen iz Moderne kaže da su istraživači uzbuđeni zbog ranih rezultata, te da se nadaju da će vakcina donijeti novo doba liječenja raka.

Profesor Peter Johnson, direktor NHS-a za rak, također smatra da bi vakcine protiv raka mogle biti revolucionarne, pružajući efikasnije i manje toksične terapije.

Sekretarica za zdravstvo Victoria Atkins ističe da vakcina ima potencijal da spasi živote, pružajući revolucionarni način liječenja strašne bolesti.

Ispitivanje će trajati tri godine i uključit će pacijente širom svijeta, otvarajući nadu za hiljade ljudi koji se bore s ovom bolešću.

#vakcina #Svijet #London #rak