Članak

ISLAND

Vulkanska lava u Grindaviku uništila desetine stambenih objekata

Stručnjaci strahuju od nove velike erupcije na tom otoku u sjevernom Atlantiku.

(Patria) - Vulkanska erupcija i lava koja je preplavila dijelove jugozapadnog Islanda uništila je više desetina zgrada u malom ribarskom mjestu Grindaviku, saopštila je šefica mjesnog osiguravajućeg društva.

Direktorica osiguravajuće kuće za prirodne katastrofe Islanda Hulda Ragnheiður Árnadóttir je kazala da je dosad iz teško oštećenog grada stiglo više od 400 zahtjeva za odštetu.

Od tog broja stručnjaci su na 53 zgrade proglasili totalnu štetu. Među njima je 30 stambenih objekata. Više od 260 zahtjeva još treba razmotriti.

Grad s oko 3.700 stanovnika počeo je s evakuacijom u novembru nakon niza potresa za koje se, kako se kasnije pokazalo, ispravno vjerovalo da nagovještavaju snažnu erupciju.

Vulkan je na poluotoku eruptirao u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 14. januara, a nedugo nakon evakuacije stanovništva blizu grada su se pojavile brojne pukotine kroz koje je počela prodirati velika količina lave, a potom se počela slijevati i u grad Grindavik.

Prvi put u gotovo pola stoljeća kuće na Islandu uništile su velike količine lave.

Procjenjuje se da se ispod područja Svartsengi, koje obuhvata i Grindavik, nakupilo oko 6,5 miliona kubnih metara magme.

Stručnjaci strahuju od nove velike erupcije na tom otoku u sjevernom Atlantiku.

Nekoliko stotina stanovnika Grindavika, suočenih s neizvjesnom budućnošću, jučer je dobilo dopuštenje da se na nekoliko sati vrati svojim domovima kako bi uzeli preostalu imovinu koja nije uništena.

Slična akcija planirana je i za danas.

#Island #vulkan #Svijet