Članak

STOTINE NESTALIH

Požari u Čileu odnijeli više od stotinu života

Šumski požari koji su izbili prije nekoliko dana prijete vanjskim rubovima turističkih gradova Via del Maru i Valparaísu, koji zajedno broje više od milion stanovnika.

(Patria) - U požarima koji haraju dijelovima centralnog Čilea poginulo je najmanje 112 osoba. Vlasti su upozorile da će broj žrtava rasti. Zvaničnici su također rekli da su identifikovana 32 tijela, obavljeno je 38 obdukcija, a 10 tijela je spremno za isporuku porodicama.

Zemlja se suočava s tragedijom vrlo velikih razmjera, riječi su predsjednika te zemlje Gabriela Borica, koji upozorava da će broj žrtava vjerovatno rasti u narednim danima.

Šumski požari koji su izbili prije nekoliko dana prijete vanjskim rubovima turističkih gradova Via del Maru i Valparaísu, koji zajedno broje više od milion stanovnika.

Vlasti su u najteže pogođenim područjima uvele policijski sat nakon 21 sat i poslale vojsku u pomoć vatrogascima u zaustavljanju širenja požara, dok se iz zraka plamen pokušava ukrotiti vodom iz helikoptera.

Boric je, najavljujući dvodnevnu nacionalnu žalost od ponedjeljka, najavio još loših vijesti.

- Ta će brojka sigurno rasti, značajno će rasti. Svi smo zajedno u borbi protiv ove vanredne situacije. Prioritet je spašavanje života - rekao je Boric u televizijskom obraćanju naciji.

Broj smrtnih slučajeva sa subotnjih 51 porastao je jučer na 64. Stotine ljudi vode se kao nestali, saopštile su vlasti, hiljadu domova je oštećeno, a državom bjesni više od 90 požara.

Iako šumski požari nisu neuobičajeni tokom ljeta na južnoj hemisferi, njihova smrtonosnost čini ih najgorom nacionalnom katastrofom u zemlji od potresa 2010., u kojem je poginulo stotinjak osoba.

Prošle godine, nakon rekordnog toplinskog vala, umrlo je tridesetak ljudi, a bilo je pogođeno više od 400.000 hektara zemlje.

#Čile #požari #Svijet