Članak

ROČIŠTE

NOVI POKUŠAJ Dodik sutra pred Sudom BiH, ali bez saradnika, koje moli da ostanu kući

(Patria) - Pred Sudmo BiH sutra bi se trebalo nastaviti suđenje Miloradu Dodiku, i to nakon što Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa predmetom predsjednika bh. entiteta Republika srpska Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. januara na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Lukić je rekao da im je javljeno da u ponedjeljak ne dolaze na ročište za kada je zakazano ročište Miloradu Dodiku.

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Oni su na ročištu za izjašnjenje o krivnji 16. oktobra 2023. godine rekli da “ne razumiju optužnicu”, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi. U decembru u dva navrata je odgađano ročište.

Inače, predjednik bh. entiteta Rs i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je svoje pristalice, koje se okupljanju na dan ročišta ispred Suda da ne dolaze 5. februara. Razlog tome je najavljeno okupljanje Sanina Muse pred Sudom BiH.

"Nisam ja kukavica da ću se prepasti. Pozivam moje saradnike da ostanu kod kuće da ne budu razlog da neko ima neprijatnost zbog toga. Mi ništa dosad nismo organizovali, ljudi su se sami okupljali. Svi imaju pravo doći, ja to ne mogu da spriječim, a sad ih molim da niko ne dolazi", rekao je Dodik.

#MiloradDodik #Ročište #SaninMusa #Sarajevo #Sud #BiH