Članak

KOMENTAR

Je li sada konačno jasno da su u Bakincima htjeli sahraniti državu?

(Patria) - Nije više važno je li sporazum, dogovor ili su tek puki razgovori obavljeni u Bakincima. Jasno je da su SNSD, HDZ i predstavnici Trojke htjeli sahraniti državu Bosnu i Hercegovinu. Naravno, takve opservacije nisu željele biti prihvaćene dok pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa O'Brien nije kazao da je sporazum iz Laktaša manjkav.

Enver Išerić, pravni stručnjak napominje da je Milorad Dodik kazao da se "BiH gradi voljom tri naroda i dva entiteta i da je kao takva jedina moguća. To je osnova za dogovor po bilo kojem osnovu na nivou BiH.

"Gdje piše to Milorade? Bosna i Hercegovina se gradi kroz i u institucijama Bosne i Hercegovine. Nema tu nikakve volje entiteta Milorade. Entiteti su izborne jedinice za određene državne organe i ništa više", ističe Išerić.

Pojašnjava dalje da entiteti se po članu III. 5. b) Ustava mogu dogovarati samo o prenosu dodatnih nadležnosti na državu Bosnu i Hercegovinu.

"(b) U periodu od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovog Ustava, entiteti će početi pregovore s ciljem uključivanja i drugih pitanja u nadležnost institucija Bosne i Hercegovine, uključujući korištenje izvora energije, i zajedničke privredne projekte." Vidite kako piše, nije to mogućnost već obaveza entiteta!", zaključuje Išerić.

A tu praksu dogovaranja "etničkih poglavica" ćemo prekinuti i sve vratiti iz vaših privatnih objekata i kafana u institucije države.

"A što se tiče državne imovine i Vaše sugestije da niko iz Rs ne pominje taj termin, pa to i nije uopšte bitno. Koristio neko taj termin ili ne u entitetu Rs, državna imovina postoji i postojat će. Jadan je svaki političar kojem neko sa strane mora govoriti kako treba da se voli i gradi vlastita država. Jadan skroz.

Ne može Milorade entitet Federacija BiH u NATO. Isto kao što ne može ni entitet Rs. Nisu entiteti države. To su teritorijalne jedinice Bosne i Hercegovine, koje se moraju pokoravati Ustavu i zakonima države.

Meni je žao što ste vi, svi učesnici dogovora iz Laktaša, razočarani zbog spoznaje da je to neprevodivo. Ali meni je žao zbog toga što tako uporno i naivno pravite zamke i sebi i državi. Samo zdrave političke snage će moći našu državu Bosnu i Hercegovinu učiniti efikasnom i prosperitetnom u kojoj će svi građani biti jednaki i u pravima i u obavezama. A to nikako nisu postojeće političke stranke koje čine koaliciju na državnom nivou. To svi i vide i znaju", dodaje Išerić.

#Bakinci #dogovori #EnverIšerić #HDZ #MiloradDodik #SNSD #trojka #BiH