Članak

SMANJENJE BUDŽETA

Reforme argentinskog predsjednika prošle prvi test u Kongresu

(Patria) - Argentinski poslanici su napravili prvi korak ka odobravanju sveobuhvatnog paketa ekonomskih, društvenih i političkih reformi predsjednika Javiera Mileija, što je izazvalo proteste opozicije.

Nacrt zakona dobio je načelno „opšte“ odobrenje Donjeg doma Kongresa, čiji će članovi sljedeće sedmice detaljno ispitati planove libertarijanca i anarhokapitaliste Mileija.

Neposredno prije glasanja, 53-godišnji politički autsajder rekao je na društvenim mrežama da su poslanici imali „priliku da pokažu na kojoj strani historije“ žele biti, javio je AFP.

„Historija će im suditi prema njihovom radu u korist Argentinaca ili zbog daljeg osiromašenja naroda“, navodi se u predsjedničkom saopštenju.

Milei je mandat započeo tako što je devalvirao pezos za više od 50 posto, smanjio državne subvencije za gorivo i transport, smanjio broj ministarstava za polovinu i ukinuo stotine pravila kako bi deregulisao ekonomiju gdje godišnja inflacija iznosi preko 200 posto, a nivo siromaštva 40 posto.

Njegov reformski paket dotiče se mnogih oblasti javnog i privatnog života, od privatizacija do kulturnih pitanja, krivičnog zakona, razvoda i statusa fudbalskih klubova.

Poslanički dom je u principu odobrio paket sa 144 glasa za i 109 protiv trećeg dana maratonske debate praćene protestima i sukobima napolju. Prijedlog zakona može biti izmijenjen prije nego što se uputi u Senat. Ovo dolazi nešto više od sedmicu nakon što je desetine hiljada Argentinaca izašlo na ulice u velikom izazovu Mileijevoj politici smanjenja budžeta.

MMF je u srijedu odobrio isplatu oko 4,7 milijardi dolara Argentini.

#reforme #Svijet #svijet