Članak

ŽALBENI PROCES

Federalni sudija odgodio Trumpovo suđenje za izbornu subverziju na neodređeno vrijeme

(Patria) - Savezni sudija odgodio je suđenje za subverziju na izborima bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dok se njegova žalba razmatra na sudu, javio je BBC.

Suđenje je trebalo da počne 4. marta, ali će biti odloženo na neodređeno vrijeme, rekla je sutkinja Tanya Chutkan.

Slučaj se odnosi na navodne napore Trumpa da poništi rezultate izbora 2020. godine. Njegovi advokati tvrde da ne bi trebalo da se suoči sa krivičnim prijavama jer je tada bio predsjednik.

Kandidat republikanaca za predsjednika na izborima, prošle godine je optužen zbog njegovih navodnih napora da poništi poraz od demokrata Joea Bidena 2020. godine.

Slučaj bi mogao biti odgođen nekoliko mjeseci dok traje žalbeni proces. Trenutno vijeće od troje federalnih žalbenih sudija vaga Trumpov argument da su predsjednici imuni od krivičnog gonjenja za moguće zločine počinjene dok su na dužnosti, čak i nakon što
napuste Bijelu kuću. To bi moglo da donese odluku već sljedeće sedmice.

Očekuje da će slučaj doći pred Vrhovni sud gdje konzervativci imaju većinu od 6 na prema 3. Stručnjaci su rekli da bi to moglo imati dubok utjecaj na budućnost američkog predsjedništva i na ono što je dopušteno pojedincu koji obavlja tu funkciju.

#DonaldTrump #izbori #SAD #suđenje #Svijet