Članak

ODGOVOR

SAD započele uzvratne udare u Iraku i Siriji na ciljeve povezane s Iranom

(Patria) - Američka vojska pokrenula je u petak zračne napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podržava, u znak odmazde za napad prošlog vikenda u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika.

Udari, koji su uključivali upotrebu dalekometnih bombardera B-1 koji su letjeli iz SAD-a, prvi su u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad militanata koje podržava Iran, a očekuje se još američkih vojnih operacija u narednim danima, javio je Reuters.

Američka vojska je navela da su napadi pogodili ciljeve uključujući komandne i kontrolne centre, skladišta raketa, projektila i dronova, kao i logistiku i objekte u lancu opskrbe municijom.

Američke snage pogodile su više od 85 ciljeva na sedam lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, saopštila je vojska.

Udari su bili usmjereni na Snage Quds - grupu IRGC-a koja snažno utječe na njene savezničke milicije širom Bliskog istoka, od Libana do Iraka i Jemena do Sirije.

Iračka vojska je saopštila da su udari bili u iračkoj graničnoj oblasti i upozorila da bi mogli izazvati nestabilnost u regionu.

„Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju u strašne posljedice“, rekao je glasnogovornik iračke vojske Yahya Rasool.

„Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vrijeme i na mjestima koje mi izaberemo“, rekao je Biden u saopštenju.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je Biden uputio dodatne akcije protiv IRGC-a i onih koji su s njim povezani.

„Ovo je početak našeg odgovora“, rekao je Austin.

Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom i ne vjeruje da ni Teheran želi rat. Prije udara u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće započeti rat, ali da će
„snažno odgovoriti“ svakome ko pokuša da ga maltretira.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Bidenova administracija nije komunicirala s Iranom od napada u Jordanu.

Kirby je rekao da je iračka vlada unaprijed obaviještena o napadima u petak.

#Irak #SAD #Sirija #Svijet