Članak

NA METI SAMO ČOVIĆ

Bespotrebno izgubljene dvije godine, O'Brien zaboravio Nikšića koji je povukao Zakon o Južnoj interkonekciji

(Patria) - Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O'Brien danas je vrlo otvoreno istakao da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj.


Interesantno je da O'Brien nije spominjao činjenicu da je Zakon o Južnoj interkonekciji iz parlamentarne procedure povukao novi premijer Nermin Nikšić

Inače, Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je ponovo u proceduru Prijedlog zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“.

Prijedlog je upućen u proceduru po skraćenom postupku, s obzirom na hitnost rješavanja problema energetske stabilnosti FBiH i potrebu diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim plinom, što je jedna od međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

No, O'Brien precizno je ustvrdio da bi Čović da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist.

Almir Bečarević, stručnjak za gasnu politiku i nekadašnji direktor BH-Gasa, a onda i savjetnik direktora u istom preduzeću, koji je uključen od samog starta u projekat Južne interkonekcije u komentaru na ono što je O'Brian poručio kaže da je i on sam u više navrata uporno naglašavao da Južna interkonekcija neće biti plijen za nečije uske nacionalne ciljeve i bogaćenje pojedinaca.

"To današnje izjave O'Briana su potvrda svega toga. Južna interkonekcija je projekat spajanja dvije susjedne zemlje putem ovog energetskog projekta, projekat zbližavanja svih onih koji žele dobro svojoj regiji ili općini, a u konačnici je projekat za dobrobit cijele FBiH i BiH.

Kada smo radili studiju isplativosti, idejno rješenje i studiju uticaja na okoliš vidjelo se da sve općine zdušno podržavaju ovaj projekat bez obzira sto je nosilac tog projekta BH-GAS", kazao je Bečarević-

Dodaje da učešće općina i kantona je bilo izuzetno pozitivno i nadam se da će i dalje biti jer je vrijeme za realizaciju projekata došlo.

"Operater sistema u FBiH je određen davno i nije bilo potrebe da se bespotrebno izgubi dvije godine u nadmetanju da li ili ne treba novi operater. Za ove dvije godine glavni projekat bi bio gotov, kredit i grant sredstva obezbijeđeni, imovinski poslovi pri kraju i tender za izvođenje radova spreman.

Uz spremnost američke administracije da i dalje podržavaju ovaj projekat smatram da će isti biti realizovan sto prije.

BH-Gas je taj koji će sigurno moći iznijeti ovaj projekat i stoga se nadam da će i HDZ krenuti da podržava projekat, a transport gasa je bio i bit će javna usluga svima dostupna", istakao je Bečarević.

(A. Čorbo-Zećo)

#AlmirBečarević #gas #JamesC.O'Brien #JužnaInterkonekcija #BiH