Članak

DRŽAVNI ZASTUPNIK

Čaušević: Da je Konakoviću stalo do NATO puta, tražio bi u Bakincima da se usvoji Program reformi

Da je Elmedinu Konakoviću stalo do NATO puta, tražio bi u Bakincima da se usvoji Program reformi, objavio je zastupnik SDA u Parlamentu BiH Midhat Čaušević na svom Facebook profilu.

(Patria) - Da je Elmedinu Konakoviću stalo do NATO puta, tražio bi u Bakincima da se usvoji Program reformi, objavio je zastupnik SDA u Parlamentu BiH Midhat Čaušević na svom Facebook profilu.

"Aktuelna vladajuća koalicija dočekala je zvaničnike NATO-a, kojima nisu bili su stanju pokazati barem jedan papir koji se odnosi na NATO put Bosne i Hercegovine, a koji su oni usvojili u više od godinu dana od kada su zasjeli u ministarske fotelje.

Za razliku od prošlog mandata, kada vlast nije formirana dok Milorad Dodik nije pristao da Bosna i Hercegovina pošalje Program reformi kao obavezu iz Akcionog plana za članstvo (MAP) i u okviru kojeg je taj dokument redovno dostavljan u sjedište NATO-a, koalicija Trojka-SNSD-HDZ ne da nije poslala Program reformi za prošlu godinu, nego nisu napisali ni slovo tog dokumenta.

Da će NATO put Bosne i Hercegovine biti potpuno zapostavljen u ovom mandatu, bilo je jasno već na osnovu potpisanog koalicionog sporazuma u kojem taj integracijski proces nije ni spomenut.

Prava je šteta što je predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću njegova ministarska fotelja mnogo važnija od države, pa se nije usudio u Dodikovoj destileriji u Bakincima zatražiti da se u postignuti dogovor, uz SNSD-ove i HDZ-ove zahtjeve koje se odnose na Izborni zakon, CIK i Ustavni sud, uvrsti Program reformi ili bilo šta što se odnosi na NATO put.

Poražavajuća je činjenica da se od strateškog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine odustalo samo zbog nekoliko ministarskih fotelja, kabineta, vozača i ostalih pratećih privilegija koje su čelnicima Trojke očigledno mnogo važnije od interesa države", naveo je Čaušević.

#ElmedinKonaković #midhatčaušević #NATO #ProgramReformi #trojka #BiH