Članak

LIDER Rs-a

Dodik O'Brienu: Pa gdje si majstore bio do sada?

Došao je da se predstavi lažno kao da je moćan. Pored Ukrajine, Gaze i Јemena kao aktuelnih tema svjetske politike, našao je za shodno da dođe u Bosnu i Hercegovinu i remeti odnose.

(Patria) - Predsjednik Rs-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O'Brien bio obično piskaralo u Dejtonu koje je pratilo i zapisivalo ono što neko dogovori, te da on nije tumač Dejtonskog sporazuma, prenosi Faktor.

- Došao je da se predstavi lažno kao da je moćan. Pored Ukrajine, Gaze i Јemena kao aktuelnih tema svjetske politike, našao je za shodno da dođe u Bosnu i Hercegovinu i remeti odnose.

Došao je u Bosnu i Hercegovinu da otvori još jedno žarište i to baš u trenutku kada se pokušao napraviti dogovor lidera. Jedno govori na zvaničnim sastancima a sasvim drugo medijima.

Moguće da je on nešto pisao oko Dejtonskog sporazuma, ali ne može ga tumačiti. Potpuna je laž ono što je on rekao danas o imovini. Ni u Ustavu ni u Dejtonskom sporazumu nema državne imovine - poručio je Dodik.

Za O'Briena tvrdi kako je došao da unose nemir i nove političke smutnje.

- Došao je da kritikuje dogovor iz Laktaša. Iako je i od Amerikanaca, malo je previše. Dejtonski sporazum nije vlasništvo SAD-a, a ako ga je iko srušio do sada oni su.

Žele da naprave unitarnu BiH, mi to ne želimo. Našu tvrdnju da smo mi za ustavnu BiH on tumači kao secesiju. Odjednom se sad kao neki vanzemaljac pojavio nakon 30 godina da priča o Dejtonskom sporazumu.

Pa gdje si bio majstore do sada? Izrekao je niz laži koje nisu dostojne predstavnika jedne takve moćne zemlje.

Prije mjesec-dva sam bio u Briselu i važni ljudi tamo mi kažu da O'Brien ima mnogo primjedbi na Murphyja, a onda dođe ovdje u Sarajevo i kaže ovo je najbolji američki ambasador - rekao je Dodik.

Poručio je da "ne postoji državna imovina i da to neće promijeniti O'Brien koji misli da ako dolazi iz Amerike može da laže".

- Za BiH je najbolje da nastavi put euroatlantskih integracija. Ko si ti da govoriš šta je za nas najbolje?

Konaković je jučer sa bošnjačke strane jasno objasnio da se prekida NATO put i da se ide na saradnju. Da taj sporazum o saradnji i reforma ne prejudicira članstvo.

Mi ne želimo da idemo u EU preko Amerike. Nema nijedne stvari koju je izrekao da je istina. On je zaista umislio da je pametan tip.

Jeste on moćan, znam ga lično, kad sam bio sa Albright on je stajao iza vrata. Ne znam šta mu se sad dešava.

Još ću jednom ponoviti, ako se nametne izborni zakon mi ćemo donijeti naš. Nek nam ne diraju imovinu, jer ćemo mi donijeti odluku - naveo je Dodik.

Dodaje da "prljava američka politika nikome ne ide u prilog".

- Mi mislimo da američka politika vodi ka ukidanju Rs-a, a ako nema Rs-a onda neće biti ni Srba.

Neću da dozvolim da se iseli ovaj grad i Rs, borit ću se za to stalno. Pustite to što je Amerika moćna, mi se možemo boriti. Ne znači da treba da se predamo takvim osvajačima - zaključio je Dodik.

#JamesOBrien #MiloradDodik #politika #BiH