Članak

POTVRĐENO IZ TUŽILAŠTVA

Hadžibajriću još tri mjeseca pritvora

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, na prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva produžilo je za još tri mjeseca pritvor bivšem načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću.

(Patria) - Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, na prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva produžilo je za još tri mjeseca pritvor bivšem načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, koja je navela da je pritvor osumnjičenom produžen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze ili utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Hadžibajrić se u pritvorskoj jedinici zeničkog KPZ-a nalazi već punih devet mjeseci, a po novom rješenju Suda pritvor mu može trajati do 30. aprila ili nove sudske odluke.

Braniteljica Ibrahima Hadžibajrića, adokatica Indira Karahodžić najavila je žalbu na ovo rješenje Suda.

Tužilaštvo je, kako je to na ročištu obrazložio tužilac Darko Soldat, produženje pritvora Hadžibajriću tražilo jer je u međuvremenu u odnosu na njega proširilo istragu za još četiri nove tačke.

Tužilac je kazao da se radi o "sedam godina nezakonitih aktivnosti" koje trebaju da istraže, a za što imaju jako malo vremena i da na ovom predmetu aktivno poduzimaju istražne radnje čak četiri policijske agencije.

Naglasio je da će Tužilaštvo uložiti napore da za ova tri mjeseca sasluša preostale svjedoke i prikupi rezultate vještačenja arhitektonske, geodetske, ekonomske struke, te kako smatra da će nakon tog perioda moći donijeti konačnu tužilačku odluku.

Braniteljica Ibrahima Hadžibajrića Indira Karahodžić usprotivila se prijedlogu Tužilaštva, kazavši kako se "već devet mjeseci istraga širi za jednog ili dva svjedoka, a ustvari Tužilaštvo u njoj tapka".

Citirala je Zakon o krivičnom postupku prema kojem se pritvor u istrazi može produžiti za još tri mjeseca ako se postupak vodi za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili više, ili ako postoje naročito važni razlozi, može se, po obrazloženom prijedlogu tužioca produžiti za još najviše tri mjeseca.

Dodala je da je Tužilaštvo u novembru shodno tom članu Zakona već tražilo produženje pritvotra, "pa se odbrana pita koliko će trajati istraga".

#BiH #IbrahimHadžibajrić #pritvor #TužilaštvoKS