Članak

BEOGRAD

Vučić: Srbija zahtijeva sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas kako će Srbija u ponedjeljak podnijeti zahtjev za održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN.

On je rekao da je napisao pismo povodom tekuće situacije koje će dobiti svi predstavnici članica EU, predstavnici institucija EU ali i predsjednici i premijeri svih članica Vijeća sigurnosti uključujući Rusiju i Kinu, "koje smo u internim konsultacijama obavijestili koliko smo zabrinuti".

Vučić je dodao kako su svi potpisani sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine podrazumijevali pravo Srbije da finansira određene aktivnosti – zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo.

- Ovo pravo se nijednim aktom nije dovodilo u pitanje - rekao je Vučić u obraćanju medijima u Beogradu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara.

Kazao je da neće biti razgovora Narodne banke Srbije i Centralne banke Kosova na tu temu, i da Priština, kada traži te razgovore, zapravo traži priznanje.

- Mi vjerujemo da će Kurtijev režim nastaviti s ometanjima i novim smicalicama - kazao je predsjednik Srbije.

Kazao je da će Srbija kosovskim Srbima isplatiti gotovo 22 miliona eura unaprijed na ime plaća, penzija i drugih davanja.

- Mi smo unaprijed krenuli da isplaćujemo i plate i penzije i socijalna davanja našim ljudima na Kosovu, mnogo prije nego što je vrijeme za isplatu februarskih davanja. Do 12 sati smo negdje oko pet miliona već uspjeli da isplatimo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da 922 privredna subjekta pri banci „Poštanska štedionica“ neće moći da imaju dinarska primanja i da je to „dodatni udar na ekonomska kretanja u srpskim sredinama“.

Podsjetimo, jučer je na Kosovu počela primjena uredbe Centralne banke kojom je jedina dozvoljena valuta – euro.

Vučić je prethodno u utorak održao hitan sastanak s pojedinim ministrima Vlade Srbije, kako bi se dogovorili o narednim koracima koje će Beograd preduzeti zbog ukidanja dinara na Kosovu.

Tim povodom se jučer sastao i s ambasadorima Kvinte - Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, šefom delegacije EU, te predstavnikom Ambasade SAD u Beogradu.

Vučić je o mogućim posljedicama odluke vlasti u Prištini da ukinu dinar jučer razgovarao i s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

#Region #AleksandarVucic #Kosovo #VijećeSigurnostiUNa #Beograd #Srbija