Članak

MARIĆ, ŠPAGO, MUŠIĆ...

VLAST U HNK KOŠTALA VETERANE SDA Jesu li to posljedice neprirodne koalicije sa SDP i izdaje NES-a?

Inače, Hercegovina je u fokusu šire javnosti još od uspostave vlasti u ovom kantonu

Piše: A. Čorbo-Zećo

U Hercegovini se bira novo rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Poznavaoci političkih prilika u Hercegovini sve to prate pod budnim okom, a ni ostatak BiH nije imun na dešavanja u Mostaru.

I dok se u javnosti pojavljuje više informacija, o jakom bloku i čvrstoj organizaciji mladih SDA, koji su, pod vodstvom Adila Šute i Džafera Alića odlučili da 'potisnu' starije kolege iz rukovodstva stranke, konkretno predsjednika GO Mostar Salema Marića i predsjednika KO HNK Edina Mušića, promakla je informacija, da je državni parlamentarac i član Predsjedništva SDA Šerif Špago također 'odbačen' na unutarstranačkim izborima u Starom gradu.

Inače, Hercegovina je u fokusu šire javnosti još od uspostave vlasti u ovom kantonu, a što je uzdrmalo i više niove, makar kada je riječ o eventualnim saradnjama stranaka i političkim savezima.

Stoga podsjećamo da Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona čine HDZ BiH , SDA i SDP, a prekršen je preliminarni dogovor da u novoj vladi bude i NES.

Iako je čak i Bakir Izetbegović obećao Nerminu Ogreševiću da SDA u HNK neće ostaviti na cjedilu NES, to se nije desilo.

Slična situacija desila se i u USK, kada je SDA izgurala NES iz vlasti. Centrala stranke upozoravala je da se to ne čini, a Bakir Izetbegović je više puta poručivao da je sve to u nadležnosti lokalnih organizacija, ali da će morati snositi posljedice.

„Odluka koju donesete isključivo je vaša i vi imate odgovornost za njene posljedice. Vi nesumnjivo najbolje poznajete odnose na lokalnom nivou, ali biste trebali imati u vidu da se vaša odluka ne odnosi samo na kanton. Ta odluka, ukoliko dođe do raskida trenutne koalicije, sudbonosno će se reflektovati na pokušaj kreiranja jakog opozicionog bloka koji okuplja većinu bošnjačke i probosanske političke snage u Federaciji“, kazao je tada Izetbegović.

Analogno ovome možemo li zaključiti da 'stari' SDA-ovci HNK sada trpe posljedice zbog neprirodnog savezništva sa SDP-om, dok su pustili NES niz vodu.

Jer, evo vidimo da Špagi, koji slovi za Marićevog čovjeka od povjerenja, nije pomogao ni ugled ratnog komandanta niti činjenica da se posljednjih desetak godina nalazi u samom stranačkom vrhu. Na glasanju za Skupštinu Gradskog odbora SDA dobio je samo 20 glasova što nije bilo dovoljno da bude izabran.

Ispred njega našlo se čak 19 izabranih kandidata.

I dok se lome koplja unutar SDA u Mostaru podsjećamo da je u sklopu priprema za lokalne izbore 2024. godine u Mostaru već formiran politički blok bez dosad dominantne SDA, a Platformu za zajednički nastup su potpisali Predstavnici Demokratske fronte, Narodnog evropskog saveza, Stranke za BiH i Prve mostarske partije.

#EdinMušić #Mostar #NES #SalemMarić #SDA #ŠerifŠpago #BiH #izdvojeno