Članak

MJERE OSTAJU NA SNAZI

Zrak u Kantonu Sarajevo i danas je zagađen, poslijepodne kratkotrajno poboljšanje

Zbog zagađenja zraka, u Kantonu Sarajevo i dalje su na snazi interventne mjere iz epizode Upozorenje.

(Patria) - Zbog zagađenja zraka, u Kantonu Sarajevo i dalje su na snazi interventne mjere iz epizode Upozorenje.

Koncentracije zagađujućih PM10 čestica, danas i proteklih dana, na svim mjernim mjestima u Kantonu kreću se iznad graničnih vrijednosti za proglašenje Upozorenja od 90 mikrograma čestica po metru kubnom zraka.

Danas u poslijepodnevnim satima očekuje se poboljšanje kvaliteta zraka, usljed pojačanog vjetra sjevernog smjera koji će dovesti do djelimičnog čišćenja kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo.

Međutim, prognozirana inverzija u večernjim satima, kao i tokom narednih dana, uz slab vjetar, pogodovat će ponovnoj akumulaciji zagađujućih materija u zraku, kao i dnevnim oscilacijama koncentracija PM10 u kotlinskim dijelovima, uz maksimume vrijednosti tokom popodnevnih i večernjih sati.

Na osnovu ovakve vremenske prognoze i stanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS je dalo preporuku za zadržavanje epizode Upozorenja iz Plana interventnih mjera.

Kvalitet zraka, kao i meteorološki uslovi se kontinuirano prate i analiziraju, te će građani biti obavještavani o svim eventualnim promjenama.

#KantonSarajevo #KvalitetZraka #sarajevo #zagađenjezraka #zrak #BiH