Članak

SAD

Palestinski Amerikanci odbijaju poziv da se sastanu sa Blinkenom

(Patria) - Neki članovi palestinsko-američke zajednice koji su u četvrtak dobili poziv da se sastanu s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom odbili su poziv zbog politike Washingtona prema sukobu i krizi u Gazi, javio je Reuters.

„Sastanak ove prirode u ovom trenutku je uvredljiv i performativan“, rekla je grupa članova Palestinsko-američke zajednice u saopštenju, dodajući da oni predstavljaju većinu pozvanih.

Pripadnici arapske, palestinske i muslimanske zajednice u Sjedinjenim Državama, kao i antiratni aktivisti širom zemlje, protestovali su protiv američke politike u sukobu u Gazi, gdje je oko 27.000 ljudi, više od 1% od 2,3 miliona stanovnika Gaze poginulo u izraelskim napadima.

„Oni (Blinken i predsjednik Joe Biden) nam svaki dan pokazuju čije živote cijene i čije živote smatraju za jednokratnu upotrebu. Nećemo prisustvovati ovoj diskusiji koja može predstavljati samo vježbu ubacivanja u kutije“, rekla je palestinsko-američka grupa u četvrtak, dodajući da vidi Washington kao saučesnik u izraelskim akcijama.

Glasnogovornik američkog State Departmenta u četvrtak je rekao novinarima da se Blinken sastao s „više lidera“ palestinsko-američke zajednice, ne precizirajući koliko ih je prisustvovalo.

Protesti koji zahtijevaju prekid vatre u Gazi nedavno su se dogodili širom SAD-a, uključujući u blizini aerodroma i mostova u New Yorku i Los Angelesu, bdjenja ispred Bijele kuće i marševe u Washingtonu. Demonstranti su također protestiovali zbog Bidenovih govora i predizbornih događaja, uključujući i Michigen u četvrtak.

#AntonyBlinken #Palestina #SAD #Washington #Svijet