Članak

ŠIRENJE SAVEZA

Američki zakonodavci vrše pritisak na Mađarsku da podrži članstvo Švedske u NATO-u

(Patria) - Visoki američki zakonodavci rekli su da žele da Mađarska odmah odobri pristupanje Švedske NATO-u, sugerišući u četvrtak, sedmicu nakon odobrenja Turske, da Budimpešta rizikuje trajnu štetu svojim odnosima s Washingtonom ako ne preduzme akciju, javio je Reuters.

Čelnik Senatskog odbora za vanjske poslove Ben Cardin rekao je da je „duboko zabrinut“ zbog smjera mađarske vlade. Demokratski poslanik je ukazao na to da premijer Viktor Orban odlaže pomoć Evropske unije Ukrajini, kao i da vrši opstrukciju članstva Švedske u NATO-u.

„Partneri ne rade te stvari. I pitam se da li su oni saveznik od povjerenja za naš program (viznog) ukidanja“, rekao je na konferenciji za novinare.

Program za oslobađanje od vize dozvoljava građanima iz 41 zemlje da putuju u Sjedinjene Države na boravak do 90 dana bez vize. Senatori Jeanne Shaheen, demokrata, i Thom Tillis, republikanac, koji su kopredsjedavajući senatske grupe promatrača NATO-a, a koja predvodi napore u Predstavničkom domu u podršci alijansi, objavili su saopštenje u kojem pozivaju Mađarsku da promijeni kurs.

„Nedjelovanje Mađarske riskira nepovratnu štetu njenim odnosima sa Sjedinjenim Državama i NATO-om“, izjavili su senatori Shaheen i Tillis.

Švedska je, zajedno sa Finskom, podnijela zahtjev za ulazak u NATO 2022. godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ali njeno članstvo su usporile Turska i Mađarska, ostavljajući zemlju u neizvjesnosti i frustrirajući saveznike u NATO-u koji Švedsku vide kao važnog igrača u osiguravanju sigurnosti u baltičkom regionu.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtjev Švedske za pridruživanje savezu.

#članstvo #Mađarska #NATO #Švedska #Svijet